Než se houby dostanou na talíř nebo do hrnce, čeká nás ta méně oblíbená část – a tou je jejich čištění. Víte, jak správně na to?
Radost z úlovku vymění špinavé ruce, hlína a spousta přebytků. No jo, každý správný houbař přece ví, že nejlepší je houby očistit už v lese! Vše začíná u správného sběru hub. Žádné igelitky, uzavíratelné plastové nádoby nebo sbírání hub do mikiny, která se zašpiní – základem je proutěný košík, ve kterém mohou houby dýchat.
Malé houby stačí seříznout nožíkem těsně nad půdou, ty větší je lepší jemně vykroutit, aby se nepoškodilo podhoubí a my si mohli po čase přijít pro další úlovek. Houbu očistěte nožíkem nebo kartáčkem, abyste si domů zbytečně nedonesli hlínu a jehličí.
Každou houbu si pořádně prohlédněte, abyste zjistili, jestli v ní nejsou červi. Můžete ji i rozkrojit svisle napůl (pro větší jistotu). Červivé houby nechte v lese. Když se naučíte houby čistit už v lese, vyhnete se zbytečnému nepořádku doma.
Čtěte také: Každý večer se odpojte. Čemu prospěje digitální detox?
Připravte si čistou utěrku, ať si nezašpiníte stůl a houby dočistěte vlhkým hadříkem, štětečkem nebo papírovým ubrouskem. Nikdy houby nemyjete pod proudem vody nebo je nenamáčejte v misce s vodou – mohli byste je pak rovnou vyhodit, protože houby vodu nasáknou.
Zpracování a skladování
Při čištění se vyplatí houby rovnou rozdělovat podle toho, jak je později plánujete využít. Lišky, hřiby nebo bedly si nechte na smažení, do polévky nebo do omáčky. Křehčí houby hned zpracujte – nejlepší je okamžitě usušit, podusit nebo zamrazit. Rozhodně je nenechávejte jen tak být do druhého dne.
Houby potom uchovávejte v papírovém pytlíku nebo misce vyložené papírovým ubrouskem. A čerstvé houby? Ty nepatří do uzavíratelných nádob. Odřezky neházejte do koše, ale na kompost nebo je odneste zpátky do lesa.
Sušení
Před sušením houby nakrájejte na 3 až 4 mm plátky. Nenechávejte je na novinách kvůli tiskařské barvě, raději k sušení použijte síto, plátno nebo pečící papír. Houby můžete sušit volně v místnosti, ale je to zdlouhavé a místnost nesmí být vlhká a musí v ní být teplo.
Čtěte také: Nafouklé břicho a tuk kolem? Nejnovější trendy pro ženy 35+
Budete muset také zajistit dostatečné větrání a houby čas od času obrátit. Jednodušším způsobem je využít sušičku hub nebo houby sušit jednoduše v troubě. Troubu nastavte na nízkou teplotu (zhruba 50 stupňů), nechte pootevřená dvířka, aby mohla vlhkost unikat a občas je otočte.
Sušení v troubě trvá zhruba 4 až 8 hodin a nejlepší je, když houby sušíte přímo na roštu. Správně usušenou houbu poznáte podle toho, že chrastí a při ohnutí se zlomí. K sušení můžete využít také elektrickou sušičku, čas i nastavená teplota jsou stejné jako v elektrické nebo plynové troubě.
Foto zdroj: Freepik Zamražení
Než se houby zamrazí, je potřeba je trochu tepelně upravit. Stačí je hodit na 5 minut do hrnce s vroucí osolenou vodou a pak slít vodu a nechat houby vychladnout. Díky krátkému povaření neztratí houby konzistenci ani aroma.
Pokud máte velký mrazák, můžete využít trik s předmražením. Houby vyskládáte na plech v jedné vrstvě tak, aby se nedotýkaly a plech dejte do mrazáku. Houby zmrznou každá zvlášť. Stačí zhruba 2 hodiny a budou ztuhlé. Proč se to dělá?
Zamezíte tím totiž tomu, aby se houby slepily do jedné velké cihly. Houby si rozdělte na porce, vložte je do uzavíratelných sáčků do mrazáku, plastových krabiček nebo papírových krabiček co vám zůstaly třeba po zmrzlině nebo kupované mražené zelenině.
Foto zdroj: Freepik Naložení do soli
Solení je další metoda, jak houby uchovat. Houby očistíte, nakrájíte a naskládáte do sklenice. Jednotlivé vrstvy zasypte solí. Obvykle budete potřebovat zhruba 100 gramů soli na 1 kilo hub. Zavíčkujte a sklenici uložte do spíže. V chladu a temnu vydrží klidně půl roku. Před použitím je jen otřete od přebytečné soli a hned je můžete použít.
Triky na závěr
Zabarvení rukou od hub se mýdlem jen tak nezbavíte. Zkuste ruce otřít plátkem citronu nebo octovou vodou, špína zmizí rychleji. Jestli vám vadí v bytě zápach z hub, vyzkoušejte dát na sporák kastrůlek s vodou a skořicí nebo citronovou kůrou. Pokud houby zapáchají po čpavku, je na nich sliz nebo plíseň, o ničem dál nepřemýšlejte a rovnou je vyhoďte.
Zdroj: Matkyvnesnazich.cz, prozeny.cz