Poblázněné hormony, nafouklé břicho, tuk kolem břicha, který ne a ne zmizet – s tím se od určitého věku potýká mnoho žen. Zkuste přejít na středomořskou stravu.
Ve dvaceti o stravování moc nepřemýšlíme, ale s blížící se čtyřicítkou už metabolismus nepracuje tak jako dřív, hormony jsou jako na houpačce, přibývá stresu, nepravidelnosti menstruačního cyklu a možná i první zdravotní problémy s inzulinovou rezistencí nebo vyšším tlakem. Mnoho potíží se dá zlepšit změnou stravování.
Středomořská strava Středomořská strava
byla zvolena nejzdravější dietou roku 2025 (na prvním místě se objevuje pravidelně)
. Jejím základem je minimum průmyslově zpracovaných potravin, naopak sází na čerstvé ovoce a zeleninu, luštěniny, ryby, celozrnné obiloviny, bylinky, olivový olej a ořechy.
Maso? Občas. A cukr? Jen minimálně. Středomořská dieta ale není o hladovění, ale o využití potravin, které jsou pro naše tělo přínosné a také o minimalizování potravin, které našemu zdraví škodí. Je to životní styl, který říká, že si vážíte svého zdraví.
A proč se tolik hodí zrovna pro ženy 35 plus? Protože díky ní budete štíhlá, vaše srdce bude bít jak zvon, kosti zůstanou pevné a hormony
budou šlapat jak švýcarské hodinky.
Navíc zabrání předčasnému stárnutí pleti. Pojďte se s námi společně podívat na nové trendy, které tato dieta přináší.
foto zdroj: Unsplash Flexibilita Jedním z nových trendů, který se vyvinul z potřeb obyčejných lidí, je flexibilita. Principem je, aby se středomořská strava dala skloubit s každodenním životem a byla tak dostupnější pro každého.
Složité recepty nahradila krabičková jídla, která si snadno můžete vzít s sebou do práce a jejich příprava zabere málo času. Místo obložené bagety si v práci dáte doma připravený oběd, který podporuje vaši štíhlou linii a hormonální rovnováhu.
Připravte si například misku s bulgurem, zeleninou, olivami a kousky kuřecího masa. Zakápněte olivovým olejem a máte hotovo za pár minut. Recept můžete libovolně obměňovat – například přidat quinou, hummus nebo lososa.
Brain food Další trend hlásá zařadit víc potravin, které
podporují zdraví mozku jako jsou ryby, borůvky, listová zelenina nebo vlašské ořechy. Zdravé tuky jsou dobré nejen pro náš mozek, ale i srdce a cévy. Zároveň zlepšují paměť a koncentraci, se kterou mají ženy v menopauze potíže. Velký boom teď zažívá MIND dieta, která je odnoží středomořské stravy a zaměřuje se přímo na podporu mozku a prevenci demence.
foto zdroj: Unsplash Zdravá střeva S věkem se střevní mikrobiom mění, zvyšuje se riziko zánětů a potíží s trávením. Střeva jsou dnes považována za druhý mozek a tak není divu, že se středomořská dieta začala více zaměřovat na jejich podporu.
Zařazuje více vlákniny z celozrnných obilovin, zeleniny a ovoce, které podporují růst prospěšných bakterií. Fermentované potraviny jako jogurt, kefír nebo řecký jogurt pak dodávají střevům probiotika. Pro ženy nad 35 let jsou zdravá střeva téma číslo jedna, protože zamezují nafouklému břichu a balancují hormony.
Rostlinná strava Milovníky masa asi nepotěší, že nynější trend maso upozaďuje a hlavní slovo dostává rostlinná strava. Maso stále zůstává součástí jídelníčku, jen není součástí každého hlavního jídla. Luštěniny, tofu, cizrna, vejce, avokádo, ořechy – to by měl být základ vašeho zdravého jídelníčku, pokud máte nepravidelný cyklus.
U ovoce se sází spíše na méně sladké druhy jako jsou borůvky, maliny, jahody nebo ostružiny. Naopak ananas, mango, melouny, banány nebo hrozny by se měly jíst jen občas a v malém množství, protože si nerozumí s inzulinovou rezistencí, se kterou se mnoho žen kolem čtyřicítky
potýká .