V celosvětovém měřítku je Alzheimerova choroba mnohem častější u žen než u mužů: 70 % z nich jsou ženy.
Není divu, že se na to zaměřuje mnoho studií, které se snaží najít léky nebo alespoň preventivní strategie. Nyní analýza lipidů (molekul tuků, které v těle plní mnoho důležitých funkcí) v krvi odhalila, že v krvi žen s Alzheimerovou chorobou ve srovnání se zdravými ženami výrazně ubývá nenasycených tuků, například těch, které obsahují omega mastné kyseliny.
Převaha u žen se zde opakuje: autoři studie, publikované v časopise Alzheimer’s & Dementia Journal, nezjistili žádný významný rozdíl ve stejném složení lipidových molekul u mužů s Alzheimerovou chorobou ve srovnání se zdravými muži, což naznačuje, že tyto lipidy hrají při onemocnění různou roli v závislosti na pohlaví.
Tuky hrají důležitou roli při udržování zdravého mozku, takže tato studie může naznačovat, proč je u žen diagnostikováno více onemocnění. Tato studie je první, která odhalila důležitou roli, kterou mohou hrát lipidy v riziku Alzheimerovy choroby mezi pohlavími.

Zdroj: Youtube.com
Ženy jsou Alzheimerovou chorobou postiženy v nepoměrně větší míře a po 80. roce věku jsou diagnostikovány častěji než muži,“ vysvětluje vedoucí studie Cristina Legido-Quigley. Jednou z nejpozoruhodnějších věcí, kterou jsme při zkoumání různých pohlaví pozorovali, bylo, že mezi zdravými a kognitivně postiženými muži nebyly v těchto lipidech žádné rozdíly, ale u žen byla situace zcela odlišná. To by mohlo souviset s delší délkou života nebo jinými rizikovými faktory, jako je sociální izolace, vzdělání nebo hormonální změny spojené s menopauzou. Studie ukazuje, že biologie lipidů u Alzheimerovy choroby se u obou pohlaví liší, což otevírá nové možnosti výzkumu.
Pokrok v léčbě Alzheimera? Možná ano
Vědci odebrali vzorky plazmy 841 účastníkům s Alzheimerovou chorobou, mírnou kognitivní poruchou a kontrolním osobám s kognitivními zdravotními problémy a měřili zánět a poškození mozku. Poté použili hmotnostní spektrometrii k analýze 700 jednotlivých lipidů v krvi. Lipidy jsou skupinou mnoha molekul. Nasycené lipidy jsou obecně považovány za „špatné“, zatímco nenasycené lipidy, které někdy obsahují omega mastné kyseliny, jsou obecně považovány za „zdravé“.
Legido-Quigleyho tým pozoroval u žen s Alzheimerovou chorobou prudký nárůst nasycených lipidů („nezdravých lipidů“ ) ve srovnání se skupinou zdravých. Lipidů obsahujících mastné kyseliny vázané na omega kyseliny u skupiny s Alzheimerovou chorobou ubylo nejvíce.
Autoři dospěli k závěru, že statistiky ukazují, že mezi Alzheimerovou chorobou a mastnými kyselinami existuje příčinná souvislost. K potvrzení této souvislosti je však zapotřebí klinické studie.
Naše studie naznačuje, že by ženy měly dbát na to, aby ve své stravě konzumovaly omega mastné kyseliny, a to buď prostřednictvím tučných ryb, nebo doplňků stravy,“ dodává Legido-Quigley. Potřebujeme však klinické studie, abychom zjistili, zda úprava složení lipidů může ovlivnit biologický vývoj Alzheimerovy choroby.“
Tato studie sice ukazuje, že ženy s Alzheimerovou chorobou měly ve srovnání s muži nižší hladinu některých nenasycených tuků, ale je zapotřebí dalšího výzkumu. Ten zahrnuje pochopení mechanismů, které jsou příčinou tohoto rozdílu, a zjištění, zda by v tom mohly hrát roli změny životního stylu, včetně stravy. Budoucí výzkum by měl být také proveden u etnicky rozmanitější populace, aby se zjistilo, zda je pozorován stejný účinek, uvádí studie.
Podle autorů by pochopení toho, jak se nemoc chová odlišně u žen, mohlo pomoci přizpůsobit budoucí léčbu a zdravotní poradenství.
Další benefity omega-3 mastných kyselin
Kromě toho je důležité poznamenat, že omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v potravinách, jako je losos, sardinky a vlašské ořechy, jsou známé svými protizánětlivými vlastnostmi a schopností zlepšovat kardiovaskulární a mozkové zdraví. Tyto mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí buněčných membrán v mozku a hrají klíčovou roli v komunikaci mezi nervovými buňkami. To může vysvětlovat, proč je jejich nedostatek spojován s poklesem kognitivních funkcí.

Zdroj: Youtube.com
Další studie Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) zjistila, že strava bohatá na omega-3 kyseliny může nejen snížit riziko Alzheimerovy choroby, ale také zlepšit paměť a kognitivní funkce u starších dospělých. Tento typ výzkumu zdůrazňuje význam vyvážené stravy jako možné preventivní strategie proti Alzheimerově chorobě [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4157600/].
Závěrem lze říci, že ačkoli je k potvrzení těchto zjištění zapotřebí dalšího výzkumu, současné výsledky naznačují, že omega-3 mastné kyseliny mohou hrát zásadní roli v prevenci Alzheimerovy choroby, zejména u žen. Přijetí stravy bohaté na tyto živiny by mohlo být účinným preventivním opatřením, ačkoli před provedením významných změn ve stravování je vždy vhodné poradit se s odborníkem.