Ti, kdo milují mořské plody, už možná slyšeli o Czech Mussel Weeku (Českým týdnu mušlí) nebo Shell Days (Dny mušlí). Organizátoři letos přišli s novinkou v podobě festivalu možná nejoblíbenějších mořských plodů: krevet.
Proč jíst krevety?
Krevety nejsou jen jedny, naopak je jich celá řada druhů, které se na první pohled liší svojí velikostí, z čehož plyne i trochu rozdílné využití v kuchyni. Velmi rozdílné jsou i ceny: zjednodušeně jde říci, že čím jsou větší, tím víc za kilogram této pochoutky zaplatíte. Dnes už jsou ale i ty „lepší“ v Česku i finančně dostupné. A proč je do jídelníčku zařadit? Jednoduše proto, že jsou nejen chutné, ale podobně jako mořské ryby také zdravé.
Je jedno, jestli se jedná krevety z chovu nebo klasicky vylovené, vždy obsahují spoustu vitaminů (za všechny jmenujme vysoký obsah vitaminu B12), omega-3 mastné kyseliny a v neposlední řadě jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin. Navíc jsou dobře a rychle stravitelné, což se zejména v letních vedrech hodí.
Jak si dopřát krevety?
U krevet platí, že méně je více. Jejich maso je velmi jemné a příliš mnoho dochucovadel by je mohlo snadno přebít. V domácích podmínkách sáhněte především po olivovém oleji, česneku, citronové šťávě a troše chilli. Kdo má rád exotiku a nebojí se, nechť se inspiruje v asijských a jihoamerických kuchyních, v nichž jsou krevety jako doma. A nebo může až do 29. června vyrazit na zmíněný Shrimp week.
„Cílem festivalu je ukázat, že krevety nejsou jen luxusní lahůdkou, ale mohou být chutnou, zdravou a cenově dostupnou součástí každodenního jídelníčku i zde v Česku,“ říká organizátorka festivalu Len Le Feuvre. „Chceme přinést atmosféru přímořské kuchyně i do vnitrozemí a inspirovat k větší rozmanitosti ve stravování.“
Miluje je i Saša Rašilov
V redakci krevety milujeme, takže nám nezbylo, než krevetový festival vyzkoušet na vlastní kůži. Na zahajovací degustaci jsme potkali i Sašu Rašilova. Ten prozradil, že miluje hlavně ústřice, mušle, slávky a krevety – hlavně prý v kombinaci sladkých a kyselých chutí. „Doma si je ale dělám jednoduše aglio olio,“ přiznal se. Na festival zavítal za dalšími zajímavými chuťovými kombinacemi.
A co bylo v degustačním menu v bistru Motif k ochutnání?
- Matjesy se zakysanou smetanou, jablky, koprem a fermentovanou cibulí
- Slávky s chorizem, avokádem, rajčetem, mezcalem a koriandrem. To byla na první pohled zvláštní kombinace, ale navzdory počáteční nedůvěře můžeme jedině doporučit! Jako bonus jsou totiž i na pohled velmi efektní.
- Tacos s krevetami, guacamole, pečeným ananasem a limetou. Prostě klasika, která nezklame, navíc velmi dobře připravená. Jestli ale jdete po nevšedních zážitcích, tak zkuste třeba inari.
- Inari s krevetou v tempuře s rýží, zázvorem a chilli. To bylo vynikající, ale varujeme, je to smažený pokrm, takže pokud milujete krevety pro jejich lehkost a dobrou stravitelnost, není to ta správná volba.
- Krevetový koktejl s tabascem, skotskou whiskey a majonézou. „Člověk by si skoro řekl, že na krevetovém koktejlu už není co vymýšlet a že je to spíš retro pochoutka, ale ve zdejším provedení to žádné chuťové retro není,“ říká naše videoreportérka Adriana Papež. „Mně osobně chutnal z celé degustace nejvíc, byl opravdu byl výborně dochucený, lehce pikantní a hezky naservírovaný.“
Tohle příjemné bistro navíc nabízí francouzská a rakouská vína, milou obsluhu a příjemnou atmosféru – na poklidný večer třeba ve dvou je naprosto ideální.
Zdroje: Apetit, Shrimp week, ketodiet.cz