„Bezlepkové pečení je i pro zkušenou kuchařku či pekařku velmi těžká disciplína. Když mi diagnostikovali celiakii, zjistila jsem, že bezlepkové pečení se od toho klasického diametrálně liší a učila jsem se péct od začátku,“ říká foodblogerka Monika Menky na svém blogu a uvádí základní rady pro bezlepkové pečení, které se jí osvědčily:
- U jakéhokoliv pečení je důležité dodržet přesný postup.
- Ingredience by měly vždy mít pokojovou teplotu.
- Prvních 20 minut pečení nesmíte troubu otevírat.
- Plech či pekáč je nutné vymazat sádlem. Nebo použijte pečicí papír.
- Není mouka jako mouka, v receptu nelze nahradit jednu za druhou, každá má jiné vlastnosti. „Například kokosová mouka saje víc tekutiny, takže při pečení budete potřebovat jen poloviční množství...“
- Jak dosáhnout vláčnosti? Zkuste do trouby vložit zapékací mísu s kostkami ledu.
Tvarohové knedlíky s ovocem
Ingredience: 15 polévkových lžic bezlepkové mouky Nature's Promise (cca 230 g), 1 polévková lžíce másla pokojové teploty, 250 g tvarohu, 5 polévkových lžic mléka pokojové teploty (cca 50 ml), 1 vejce, špetka soli, ovoce dle chuti
Postup:
- Na vále nebo v míse si z tvarohu, vejce, mouky, soli a změklého másla zpracujte těsto.
- Rozkrojte napůl a z každé části vyválejte plát. Vyválené těsto nakrájejte na čtverce a do každého zabalte ovoce. Pokud vám nejde těsto vyválet, tak si z něho rukou „uždibujte“ kousky a do nich zabalte ovoce a vytvořte v dlaních knedlíky.
- Připravené knedlíky vložte do vroucí vody, oddělte ode dna a po vyplutí knedlíků na hladinu vařte ještě asi 3–5 minut. Jahody vařte krátce, ale meruňky/jablka/švestky déle, aby byly po uvaření měkké.
- Knedlíky polévejte rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem nebo máslovou strouhankou (strouhanka, máslo, cukr)
Tip: Pokud knedlíky nebudete vařit hned, pomoučete si talíř a poklaďte na něj knedlíky. Zakryjte sáčkem nebo ubrouskem a dejte do lednice. Pokud je chcete uchovat déle v mrazáku, vložte je do mísy nebo do sáčku, ale předtím je trošku pomoučete, aby se neslepily. Nejlepší prevence před slepením je dát je zamrazit na tácu a teprve po zrmrznutí je sesypat k sobě.
Nejlepší krtkův dort s malinami
Ingredience na korpus: 320 g bezlepkové mouky Nature's Promise, 150 g cukru krystal, 3 vejce pokojové teploty, 3 polévkové lžíce kakaa (+ na vysypání formy), 1 bezlepkový prášek do pečiva, 200 ml mléka, špetka soli
Na krém si připravte: 500 g tvarohu, 250 ml smetany na šlehání, 100 g cukru moučka, 200 g zakysané smetany, 80 g hořké čokolády, 250 g malin
Postup:
- Troubu si předehřejte na 180 °C, kulatou dortovou formu vymažte máslem/olejem a vysypte kakaem.
- Žloutky is oddělte od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte do pěny a přidejte mléko a olej. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Sníh přidejte do těsta a promíchejte.
- Hotové hladké těsto vlijte do formy a dejte péct na 45 minut – po 20 minutách zkuste špejlí.
- Pusťte se do krému: smetanu vyšlehejte do tuhé konzistence a zašlehejte do ní tvaroh a zakysanou smetanu. Lžící vmíchejte cukr, nastrouhanou čokoládu a maliny. Důkladně promíchejte.
- Korpus po upečení vyjměte, nechte vychladnout. Po obvodu vychladlého korpusu vytvořte kruh zhruba 1,5 cm od kraje a vnitřek vydlabejte do tvaru mísy, dno musí zůstat neporušené.
- Náplň vložte do vydlabaného korpusu, na ně navrstvěte šlehačkovou směs a vytvořte kopeček.
- Na kopeček namačkejte rozdrobený vnitřek korpusu, aby vytvořil krtkův domeček. Můžete ještě ozdobit malinami, meduňkou.
Kynuté koláče s tvarohem a ovocem
Ingredience na těsto: 250 ml vlažného mléka, 70 g cukru krystal, 20 g čerstvého droždí, 1 vejce pokojové teploty, 500 g bezlepkové mouky (Schar Mix Universal/Nature's promise), 60 g másla pokojové teploty, špetka soli, 1 vejce na potření těsta, ovoce dle chuti (meruňky, rybíz, jahody, borůvky, broskve)
Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g tvarohu ve vaničce, 1 žloutek, 3 polévkové lžíce cukru krupice, 1 vanilkový cukr
Ingredience na drobenku: 150 g bezlepkové mouky nebo pohankové krupice, 100 g cukru krupice, 100 g másla
Postup:
- Troubu si předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Do lehce teplého mléka přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a přidejte čtyři polévkové lžíce mouky. Promíchejte a nechte vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
- Do mísy nasypte mouku, zbylý cukr a špetku soli. Promíchejte lžící.
- Přidejte vejce, změklé máslo a zapracujte společně s kváskem. Vypracujte ručně nebo v kuchyňském robotu, dokud nevznikne hladké, táhlé kynuté těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň a drobenku. Všechny ingredience na tvarohovou náplň smíchejte v jedné misce. Dle chuti můžete dosladit. Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.
- Jakmile je těsto vykynuté, rozdělte ho na cca na 15 kousků. Každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.
- Pak pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré „máčet“ v mouce, aby se na těsto nelepila. Mezi koláčky nechte dostatek místa, protože pečením zvětší svoji velikost.
- Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a naplňte tvarohovou náplní. Ozdobte ovocem dle chuti a posypte drobenkou.
- Pečte cca 20–25 minut, dokud nebudou okraje koláčků zlatavé. Nechte vychladnout na plechu a podávejte sypané moučkovým cukrem.
Zdroj: Celiaxmoni.cz, @celiaxmoni