<p class="western">Žurek (polsky <em>żurek</em>) je <strong>tradiční <a href="https://www.apetitonline.cz/lide-jidlo/polska-kuchyne-vas-mile-prekvapi-jake-kulinarske-skvosty-skryva" target="_blank" rel="noopener noreferrer">polévka původem z Polska</a></strong>, která si získala oblibu i v České republice a na Slovensku. Její základ tvoří <strong>fermentovaný žitný zákvas</strong>, který jí dodává typickou <strong>kyselost a hutnost</strong>. Žurek je výrazně aromatický a sytý pokrm, v němž se snoubí <strong>chuť uzeného masa, brambor, klobásy a česneku s bylinkovým <a href="https://www.apetitonline.cz/jak-na/majoranka-jako-koreni-i-lek-jak-ji-pestovat-kdy-ji-sklizet-proc-nemela-chybet-v-kuchyni-ani" target="_blank" rel="noopener noreferrer">podkresem majoránky</a></strong>. Nejčastěji se podává <strong>s natvrdo vařeným vejcem a čerstvou pažitkou</strong> a v některých krajích dokonce <strong>ve vydlabaném bochníku chleba</strong>. Díky své výživnosti a zajímavé chuti patří mezi nejoblíbenější sváteční i každodenní jídla ve středoevropské kuchyni.</p><p> </p><h4>Jak připravit polévku žurek:</h4> <h2 class="western">Jak připravit polévku žurek</h2><p><strong>Množství:</strong> 4–6 porcí<br /> <strong>Čas a obtížnost:</strong> do 60 min., snadná příprava</p><p><strong>Ingredience: </strong><em>150 g uzeného masa, 1 cibule, 2 l zeleninového vývaru, 300 g šunkové klobásy, 5 brambor, 1 mrkev, 250 g žitného zákvasu, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sušené drhnuté majoránky, 5 lžic smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 4 vejce uvařené natvrdo, nasekaná pažitka na posypání</em><br /> <strong>Na zákvas:<em> </em></strong><em>50 g žitné hladké mouky, 200 ml vlažné vody, 2 bobkové listy, pár kuliček nového koření</em></p><ul> <li><strong>Zákvas připravte 3 dny předem</strong>: žitnou mouku nasypte do sklenky, zalijte vlažnou vodou a pořádně promíchejte. Přidejte bobkový list a nové koření, překryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě odležet. Občas promíchejte. </li> <li>Na přípravu žurku se skvěle hodí <strong>uzený bok bez kosti</strong>. Nakrájejte ho <strong>na kostičky</strong>.</li> <li>Oloupanou cibuli <a href="https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/naucte-se-krajet-cibuli-jako-sefkuchar-do-gulase-nahrubo-do-salatu-najemno-ale-vzdy-s" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>nakrájejte najemno</strong></a>.</li> <li><a href="https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/brambory-jejich-cesta-i-prehled-druhu" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>Oloupané brambory</strong></a> <strong>nakrájejte na kostky</strong>.</li> <li>Očištěnou mrkev <strong>nakrájejte na kolečka</strong>.</li> <li><a href="https://www.apetitonline.cz/menu/cesnek-v-tradicni-kuchyni" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>Oloupaný česnek</strong></a> <strong>nadrťte nebo prolisujte</strong>.</li> <li><a href="https://www.apetitonline.cz/menu/vejce-jako-hlavni-hvezda-od-volskych-ok-po-hedvabne-jemna-michana-vajicka-30-receptu-ktere" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>Vejce natvrdo</strong></a> <strong>nakrájejte na poloviny až osminy</strong> – dle chuti.</li> </ul><p> </p><h3>Postup:</h3><ol> <li>V hrnci <strong>opečte nakrájený uzený bok</strong>. Jakmile <strong>pustí tuk, přidejte cibuli</strong> a společně opečte dozlatova.</li> <li><strong><a href="https://www.apetitonline.cz/menu/vyvary-jak-je-spravne-pripravit-na-co-si-dat-pozor-30-receptu-ktere-musite-ochutnat" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Přilijte vývar</a>, přidejte klobásy </strong>a vařte <strong>na mírném ohni 20 minut</strong>. Přisypte <strong>brambory a mrkev</strong> a vařte, dokud není <strong>zelenina měkká</strong>.</li> <li><strong>Vlijte zákvas</strong>, přidejte podrcený <strong>česnek a majoránku</strong> a pár minut povařte.</li> <li><strong>Odstavte z ohně a vlijte smetanu</strong>, podle chuti osolte a opepřete.</li> <li>Klobásu vyjměte, <strong>nakrájejte a vraťte do polévky</strong>.</li> <li>Do talířů vlijte polévku, <strong>ozdobte vejci a pažitkou</strong>.</li> </ol><p><strong>TIP:</strong> Použít lze i zákvas, který se prodává na krkonošské kyselo.</p><p></p><h2>Variace a chuťové twisty</h2><ul> <li><strong>Vegetariánská varianta s luštěninami:</strong> Namísto masa můžete použít <a href="https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/velky-prehled-lustenin" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>předvařené luštěniny</strong></a>, jako jsou čočka nebo fazole, které dodají polévce sytost. Polévku ozdobte nasekanou petrželkou a opraženým lněným semínkem.</li> <li><strong>Podávání v chlebu:</strong> Jeden z oblíbených způsobů servírování žurku je ve vydlabaném bochníku chleba.</li> <li><strong>S houbami a zakysanou smetanou:</strong> Přidání sušených hub a <a href="https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/zazrak-v-kuchyni-zakysana-smetana" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>zakysané smetany</strong></a> obohatí polévku o zemité tóny a krémovost. Tato varianta je oblíbená zejména v podzimních měsících.</li> </ul><p></p><p>Díky fermentovanému zákvasu má žurek nezaměnitelnou chuť a v kombinaci s uzeným masem, klobásou a vejcem představuje dokonalé spojení sytosti a jemné kyselosti.</p><p><em>Zdroj informací: Apetit</em></p>