Letní slunovrat, oslava světla a života, se na severu Evropy slaví s ohněm, květinovými věnci a tradičním jídlem. My jsme se inspirovali právě tam, přidali k tomu trochu voňavých bylinek, pár tipů na poctivé letní pohoštění a připravili návod, jak z vaší zahrady udělat místo, kde se zastaví čas.
Kouzlo severských oslav slunovratu tkví v jednoduchosti. Ve Švédsku nebo Finsku se jí venku, pije se domácí likér nebo ovocné limonády. Zahradní party v duchu letního slunovratu nemusí být formální ani dokonalá. Stačí málo – pár větviček břízy, lucerny nebo svíčky v zavařovačkách, květy ve džbánu a ubrus, který jste možná vytáhli ještě po babičce.
U nás se chodívalo na louky a do lesů sbírat byliny na léčivé nebo očistné nápoje. Nejoblíbenější byla legendární „zlatá kapradina“, květ, který měl údajně plnit přání a chránit před zlými silami. A i když ho pravděpodobně nenajdete, rituál sběru bylinek a společného čaje můžete vyzkoušet i dnes.
Magický čaj podle staré tradice
Naši předci věřili, že když přesně o půlnoci natrháte sedm různých bylin (od každé tři kousky) a přelijete je litrem vroucí vody, získáte nápoj, který chrání zdraví celé rodiny. Nechali ho deset minut louhovat, přecedili a společně vypili – na zdraví, lásku i ochranu.
Zkuste si takový čaj připravit i vy – nemusíte být bylinkář ani čarodějnice – stačí vyrazit do přírody nebo na zahradu (a klidně i jindy než uprostřed noci). Hodit se budou například: kopřiva, listy pampelišky, jitrocel, řebříček, květy sedmikrásky, listy vlašského ořechu, listy břízy, jetel, přeslička nebo květy měsíčku
Co připravit na stůl? Základ jsou lehká jídla a respektování sezóny
Jídlo na letní slunovrat by mělo být snadné, sdílené a z čerstvých surovin. Zapomeňte na hutné omáčky a zdlouhavé přípravy – letní slavnost je spíš o bylinkách, zelenině, sýrech a drobných pochoutkách, které si hosté můžou vzít sami.
- Svatojánský sýr s bylinkami a medem: Voňavý měkký sýr (např. čerstvý kravský nebo ovčí) ochuťte nasekanými bylinkami – rozmarýnem, tymiánem a špetkou levandule. Nechte ho alespoň hodinu proležet v lednici. Před podáváním zakápněte kvalitním medem, přidejte pár květů lichořeřišnice nebo sedmikrásky a podávejte s čerstvou bagetou nebo domácím pečivem.
- Bylinkové máslo s jedlými květy: Do změklého másla přimíchejte nasekané bylinky podle chuti – ideální jsou pažitka, tymián nebo rozmarýn. Zamíchejte i pár jedlých květů (sedmikrásky, fialky, levandule) a vytvarujte do válečku, který necháte ztuhnout v lednici. Máslo skvěle chutná s grilovanou zeleninou, na čerstvém chlebu nebo na pečených bramborách.
- Cuketové špízy s medovo-hořčičnou marinádou: Cuketu nakrájejte na silnější plátky a střídavě napichujte na špejle s cherry rajčátky a kousky papriky. Marinujte ve směsi olivového oleje, dijonské hořčice, lžičky medu, špetky soli a citronové šťávy. Grilujte nebo pečte dozlatova. Jsou lehké, svěží a ideální pro vegetariánské hosty.
- Grilovaný sýr s malinovým dipem: Zkuste halloumi, fetu nebo jiný sýr vhodný na grilování. Opečte ho z obou stran dozlatova a podávejte s malinovým dipem – rozmačkejte maliny s trochou citronové šťávy, medem a čerstvě mletým pepřem. Slaný sýr a sladkokyselý dip tvoří dokonalou dvojici, která si řekne o přídavek.
- Jahodové tiramisu do skleniček: Klasiku proměňte v letní mini dezert. Do skleniček vrstvěte piškoty namočené v jahodovém sirupu nebo kávě, krém z mascarpone, šlehačky a vanilky a nakrájené jahody. Opakujte vrstvy a dejte chladit. Před podáváním ozdobte mátou a přidat můžete i pár čerstvých jahod.
- Domácí limonády s bylinkami: V létě není nic lepšího než pořádně vychlazená limonáda. Zkuste variantu s meduňkou: svařte trochu cukru s vodou, přidejte šťávu z citronu a snítky meduňky, nechte vychladnout a podávejte s ledem. Obměňujte podle chuti – levandulová, mátová, nebo s okurkou a bezem? Vaši hosté budou nadšení.
- Likér z bezu nebo malin: Připravte si doma jednoduchý macerovaný likér – stačí naložit bezové květy nebo maliny do vodky s cukrem a trochou citronové kůry. Nechte pár dní odležet, slijte, přefiltrujte a skladujte v lahvi. Ideální digestiv na závěr večera – nebo jedlý dárek pro hosty.
Věnec do vlasů, kapradí na stůl
V severských zemích je běžné, že si hosté vyrábějí věnce z květin a zeleně – ženy s květy, muži s dubovým listím. Vy to můžete pojmout po svém: připravte si stůl s březovými větvemi, kapradím nebo květy a klidně dopřejte každému hostovi malý věneček. Kapradí navíc patří mezi „magické“ rostliny. Podle legend kvete jen jednou za rok – právě na slunovrat – a kdo jeho květ najde, bude mít štěstí. Symbolika jako dělaná na večerní procházku s přáteli.
Rozsviťte lucerny, rozvěste světelné řetězy a nechte zahradu rozzářit. Pokud můžete, zapalte malý oheň nebo ohniště. Traduje se, že oheň má ochrannou sílu – zahání zlé duchy a očišťuje. Tohle je slunovrat, na který jen tak nezapomenete.
Zdroj: Kudy z nudy, lademeureduparc.fr, Apetit