<p><b>Letní slunovrat, oslava světla a života</b>, se na severu Evropy slaví s ohněm, květinovými věnci a tradičním jídlem. My jsme se inspirovali právě tam, přidali k tomu trochu voňavých bylinek, pár tipů na poctivé letní pohoštění a připravili návod, jak z vaší zahrady udělat místo, kde se zastaví čas.</p><p><b>Kouzlo severských oslav slunovratu tkví v jednoduchosti. </b>Ve Švédsku nebo Finsku se jí venku, pije se domácí likér <a href="https://www.apetitonline.cz/napoje-limonady" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>nebo ovocné limonády</b></a>. Zahradní party v duchu letního slunovratu nemusí být formální ani dokonalá.<b> </b>Stačí málo – pár větviček břízy, lucerny nebo svíčky v zavařovačkách, květy ve džbánu a ubrus, který jste možná vytáhli ještě po babičce.</p><p><b>U nás se chodívalo na louky a do lesů sbírat byliny na léčivé nebo očistné nápoje. </b>Nejoblíbenější byla legendární „zlatá kapradina“, květ, který měl údajně plnit přání a chránit před zlými silami. A i když ho pravděpodobně nenajdete, <a href="https://www.apetitonline.cz/zdravi-vyziva/prvni-jarni-divoke-byliny-co-sbirat-na-prochazce-krome-medvediho-cesneku" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>rituál sběru bylinek</b></a> a společného čaje můžete vyzkoušet i dnes.</p><p></p><h2>Magický čaj podle staré tradice</h2><p>Naši předci věřili, že když <b>přesně o půlnoci natrháte sedm různých bylin</b> (od každé tři kousky) a přelijete je litrem vroucí vody, získáte <b>nápoj, který chrání zdraví celé rodiny</b>. Nechali ho deset minut louhovat, přecedili a společně vypili – na zdraví, lásku i ochranu.</p><p><b>Zkuste si takový čaj připravit i vy</b> – nemusíte být bylinkář ani čarodějnice – stačí vyrazit do přírody nebo na zahradu (a klidně i jindy než uprostřed noci). Hodit se budou například: kopřiva, listy pampelišky, jitrocel, řebříček, <a href="https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/muzete-jist-sedmikrasky-ano-jsou-chutne-zdrave-skvele-nejen-do-salatu" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>květy sedmikrásky</b></a>, listy vlašského ořechu, listy břízy, jetel, přeslička nebo květy měsíčku</p><p></p><h2><b>Co připravit na stůl? Základ jsou lehká jídla a respektování sezóny </b></h2><p><b>Jídlo na letní slunovrat by mělo být snadné</b>, sdílené a z čerstvých surovin. Zapomeňte na hutné omáčky a zdlouhavé přípravy – letní slavnost je spíš <b>o bylinkách, zelenině, sýrech </b><a href="https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/objevte-kouzlo-tapas-spanelsky-styl-stolovani-ktery-si-zamiloval-cely-svet-vite-proc" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>a drobných pochoutkách</b></a>, které si hosté můžou vzít sami.</p><ol> <li><b>Svatojánský sýr s bylinkami a medem:</b> Voňavý měkký sýr (např. čerstvý kravský nebo ovčí) ochuťte nasekanými bylinkami – rozmarýnem, tymiánem a špetkou levandule. Nechte ho alespoň hodinu proležet v lednici. <b>Před podáváním </b><a href="https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/medovy-somelier-milan-spacek-med-ktery-nezcukernati-je-nekvalitni-nejlepsi-je-manukovy" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>zakápněte kvalitním medem</b></a>, přidejte pár květů lichořeřišnice nebo sedmikrásky a podávejte s čerstvou bagetou nebo domácím pečivem.</li> <li><a href="https://www.apetitonline.cz/recept/ochucena-masla" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>Bylinkové máslo</b></a><b> s jedlými květy:</b> Do změklého másla přimíchejte nasekané bylinky podle chuti – ideální jsou pažitka, tymián nebo rozmarýn. Zamíchejte i pár jedlých květů (sedmikrásky, fialky, levandule) a vytvarujte do válečku, který necháte ztuhnout v lednici. Máslo skvěle <b>chutná s grilovanou zeleninou, na čerstvém chlebu nebo </b><a href="https://www.apetitonline.cz/recept/pecene-brambory-v-troube" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>na pečených bramborách</b></a>.</li> <li><b>Cuketové špízy s </b><a href="https://www.apetitonline.cz/recept/medovo-horcicova-zalivka" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>medovo-hořčičnou marinádou</b></a><b>:</b> Cuketu nakrájejte na silnější plátky a střídavě napichujte na špejle s cherry rajčátky a kousky papriky. Marinujte ve směsi olivového oleje, dijonské hořčice, lžičky medu, špetky soli a citronové šťávy. <b>Grilujte nebo pečte dozlatova</b>. Jsou lehké, svěží a ideální pro vegetariánské hosty.</li> <li><a href="https://www.apetitonline.cz/recept/grilovany-syr-s-bylinkami" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>Grilovaný sýr</b></a><b> s malinovým dipem:</b> Zkuste halloumi, fetu nebo jiný sýr vhodný na grilování. Opečte ho z obou stran dozlatova a podávejte s malinovým dipem – rozmačkejte maliny s trochou citronové šťávy, medem a čerstvě mletým pepřem. <b>Slaný sýr a sladkokyselý dip tvoří dokonalou dvojici</b>, která si řekne o přídavek.</li> <li><a href="https://www.apetitonline.cz/recept/tiramisu-s-jahodami" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>Jahodové tiramisu do skleniček</b></a><b>: </b>Klasiku proměňte v letní mini dezert. Do skleniček vrstvěte piškoty namočené v jahodovém sirupu nebo kávě, krém z mascarpone, šlehačky a vanilky a nakrájené jahody. Opakujte vrstvy a dejte chladit. <b>Před podáváním ozdobte mátou</b> a přidat můžete i pár čerstvých jahod.</li> <li><a href="https://www.apetitonline.cz/jak-na/jak-pripravit-bezovou-stavu-ktera-vydrzi-az-do-zimy-zkuste-variantu-za-studena-vyuzijete-ji?utm_source=projectagora&amp;utm_medium=contentdiscovery" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>Domácí limonády</b></a><b> s bylinkami:</b> V létě není nic lepšího než pořádně vychlazená limonáda. Zkuste variantu s meduňkou: svařte trochu cukru s vodou, přidejte šťávu z citronu a snítky meduňky, nechte vychladnout a podávejte s ledem. Obměňujte podle chuti – levandulová, mátová, nebo s okurkou a bezem? Vaši hosté budou nadšení.</li> <li><b>Likér z bezu nebo malin:</b> Připravte si doma jednoduchý macerovaný likér – stačí naložit bezové květy nebo maliny do vodky s cukrem a trochou citronové kůry. Nechte pár dní odležet, slijte, přefiltrujte a skladujte v lahvi. <a href="https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/becherovka-dejte-si-dokonaly-digestiv-s-vuni-bylinek" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>Ideální digestiv na závěr večera</b></a> – nebo jedlý dárek pro hosty.</li> </ol><p></p><h2><b>Věnec do vlasů, kapradí na stůl</b></h2><p><a href="https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/jednu-kavu-se-syrem-prosim-kaffeost-je-svedska-klasika-pro-odvazne" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>V severských zemích</b></a> je běžné, že si hosté vyrábějí věnce z květin a zeleně – ženy s květy, muži s dubovým listím. <b>Vy to můžete pojmout po svém</b>: připravte si stůl s březovými větvemi, kapradím nebo květy a klidně dopřejte každému hostovi malý věneček. <b>Kapradí navíc patří mezi „magické“ rostliny.</b> Podle legend kvete jen jednou za rok – právě na slunovrat – a kdo jeho květ najde, bude mít štěstí. Symbolika jako dělaná na večerní procházku s přáteli.</p><p>Rozsviťte lucerny, rozvěste světelné řetězy a <a href="https://www.apetitonline.cz/jak-na/pochoutky-ktere-na-zahradni-party-nemely-chybet" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><b>nechte zahradu rozzářit</b></a>. Pokud můžete, zapalte malý oheň nebo ohniště. Traduje se, že oheň má ochrannou sílu – zahání zlé duchy a očišťuje. <b>Tohle je slunovrat, na který jen tak nezapomenete. </b></p><p> </p><p><i>Zdroj: </i><a href="https://www.kudyznudy.cz/aktuality/kouzelna-svatojanska-noc-prichazi" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><i>Kudy z nudy</i></a><i>, </i><a href="https://www.lademeureduparc.fr/en/11154-embracing-the-sun-unique-summer-solstice-traditions-across-europe" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><i>lademeureduparc.fr</i></a><i>, Apetit </i></p>