Koření, které mění hru

Zdroj obrázku: iStockphoto, Gulcin Ragiboglu
Pití obyčejné kávy je zcela běžné, ale na blízkém východě si ji připravovali již od dávných dob s jednou zajímavou přísadou: kardamomem, což je koření s intenzivní a lehce sladkou chutí.
Jeho využití má hned několik důvodů. Zejména snižuje dráždivý účinek kávy na žaludek a celkově pozitivně působí na trávení. Skýtá však spousta dalších zdravotních účinků. Pokud si jej přidáte do kávy, může působit jako lék.
Co obsahuje kardamom?

Zdroj obrázku: iStockphoto, ValentynVolkov
Kardamom posouvá pití kávy na další úroveň. Někdo má rád černou kávu, někdo s mlékem nebo bez cukru. Kardamom však všechny verze strčí hravě do kapsy, neboť jí dodává naprosto zajímavou chuť. A především je bohatý na spoustu látek, které jsou přínosné zdraví.
Zejména obsahuje antioxidanty, které chrání mozek před degerativními onemocněními, snižují záněty a podporují trávicí trakt. Toto koření také nabízí vitamíny, minerály a vlákninu.
Podpora trávení

Zdroj obrázku: iStockphoto, ChamilleWhite
Jedním z nejčastěji nejzmiňovaných přínosů kardamomu je podpora trávení, kterému napomáhá především obsažená vláknina. Disponuje zklidňujícími vlastnostmi, které napomáhají se zácpou.
Kardamom je zároveň schopen snižovat záněty ve střevech i žaludku. Vyrovnává střevní mikrobiom, což následně vede ke zmírnění plynatosti a nadýmání, a také dokáže hojit vředy.
Antibakteriální účinky a léčba infekce

Zdroj obrázku: iStockphoto, Stanislav Sablin
Kardamom disponuje antibakteriální účinky, které pomáhají s léčbou infekcí. Hovoří se zejména o extraktech a esenciálním oleji získávaném z kardamomu.
Výzkumy naznačují, že olej z kardamomu je účinný proti běžným bakteriálním kmenům. Poukazují zejména na bakterie, které mohou způsobovat otravu jídlem.
Předcházení rakoviny

Zdroj obrázku: iStockphoto, SMarina
V kardamomu jsou obsažené sloučeniny, které mohou pomáhat v boji proti rakovinným buňkám. Jedná se zejména o kardamonin, jenž snižuje růst buněk rakoviny plic a také je ničí.
Důležitou roli pak zaujímají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, díky kterým jsou chráněny zdravé buňky před poškozením. Snižuje se tak riziko vzniku rakoviny.
Zdraví ústní dutiny

Zdroj obrázku: iStockphoto, Anetlanda
Kardamom celkově podporuje zdraví ústní dutiny. Žvýkání semínek kardamomu je považováno za starodávnou metoda, která napomáhala osvěžit dech.
Semínka vynikají tím, že obsahují cineol, který disponuje antimikrobiálními vlastnostmi. Ničí totiž nezdravé bakterie, které vedou k zápachu.
Podpora jater a detoxikace

Zdroj obrázku: iStockphoto, YelenaYemchuk
Kardamom slouží jako ochrana jater. Použití extraktu z kardamomu napomáhá snižovat zvýšené jaterní enzymy, které vedou k poškození jater, dále hladinu triglyceridů a také cholesterolu.
Ajurvédská medicína kardamom také používá k detoxikaci. Ačkoliv jsou potřeba další výzkumy, nabízí prospěšné účinky na játra, ty jsou totiž klíčová při odstraňování toxinů z těla.
Snižování hladiny cukru v krvi a krevního tlaku

Zdroj obrázku: iStockphoto, Rawf8
Studie naznačují, že používání kardamomu v podobě prášku může vést ke snížení hladiny cukru v krvi. Tento proces může podporovat mangan, který má v koření vysoké zastoupení.
Kardamom rovněž napomáhá regulovat krevní tlak, s čímž pomáhají především antioxidanty. Ke snížení může napomoci pravidelné užívání, což také snižuje riziko infarktů a mrtvic.
Příprava kardamomové kávy

Zdroj obrázku: iStockphoto, Oksana Ermak
Pokud chcete vyzkoušet nové chutě, příprava kardamomové kávy je pro vás skvělou volbou. Podpoříte nejen duševní, ale i fyzické zdraví. K přípravě budete potřebovat:
- 1 čajová lžička mleté kávy
- 1/4 čajové lžičky mletého kardamomu nebo 2–3 celé lusky kardamomu
- 200 ml vody
V první řadě smíchejte kávu s kardamomem, poté zalijte vodou a zahřívejte na mírném plamenu. Jakmile káva začne pěnit, odstavte z plotny. Nechte směs chvíli odstát a následně nalijte do šálků.
Skvělá chuť i zdravotní přínosy

Zdroj obrázku: iStockphoto, SMarina
Obyčejné pití kávy se díky přidání kardamomu mění na zážitek. Nejenže jí dodá skvělou chuť, ale také vašemu tělu prospěje po zdravotní stránce.
Podporuje trávení, osvěžuje dech nebo pomáhá s léčbou zánětů. Účinky jsou opravdu mnohostranné. Káva se tak díky přidání kardamomu mění na domácí přírodní lék.
Zdroje článku: www.verywellhealth.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, smakosze.pl, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.storicko.cz