Pokud si je dáte jednou za čas, nic se nestane. Jestli je ale na jídelníčku máte pravidelně, můžete pozorovat, jak kila letí nahoru a přidávají se třeba i problémy s trávením. Jakým produktům ze supermarketu se v dlouhodobém horizontu raději vyhnout?
Dříve se mléčné výrobky propagovaly jako univerzálně prospěšné potraviny, které poskytují významný zdroj vápníku. Postupem času se ale ukazuje, že zdaleka ne všechny působí na tělo blahodárně.
Když pomineme čím dál častější intoleranci laktózy, některé z nich mohou způsobovat trávicí problémy i u jinak zdravých lidí, vést k vyšší pravděpodobnosti rozvoje inzulinové rezistence nebo obezity. Posviťte si s námi na tři na první pohled „nevinné“ výrobky, které vás možná překvapí.
1. Mléko bez obsahu tuku? Plnotučné mléčné výrobky vycházejí z nových studií v souvislosti s obezitou lépe. Zdroj: Shutterstock Na první pohled je odtučněné mléko možná skvělá volba do diety, ale při bližším prozkoumání zjistíte, že jde o přinejmenším diskutabilní produkt. Tuk totiž není jen nositelem chuti, ale jeho přítomnost v jídle rozhoduje i o tom, za jak dlouho začneme mít zase hlad . Po vypití odtučněného mléka nebo snědení odtučněného sýru tak můžete sáhnout po další svačince mnohem dříve, což má za následek konzumaci více kalorií a třeba i následné přibírání.
Čtěte také : Proč se na hýždích objevují pupínky: Sport může být častým viníkem. Řešení je ale jednoduché
Zajímavé výsledky potvrzují v souvislosti s obezitou i nové vědecké studie. Konzumace plnotučných výrobků je spojena s menším rizikem jejího vzniku než při pravidelném užívání nízkotučných variant . Odborníci si to vysvětlují právě zmíněným sytícím efektem a chutí. Když nám totiž něco bude chutnat víc, uspokojí nás to dřív a nemáme tendenci sahat po dalším jídle.
Kromě vlivu absence tuku na náš metabolismus ale mohou odtučněné produkty k vynahrazení chuti často obsahovat vysoké procento cukru . V kombinaci s dalšími složkami jako jsou umělá zahušťovadla nebo škroby tyto výrobky nepotěší ani trávení, kde může docházet k podráždění nebo vzniku zánětů.
2. Ochucené jogurty Ani další mléčné výrobky nemusí být pro vaše zažívání zcela bezpečné. Pokud máte například chuť na nějakou lehkou a zdravou svačinku, jogurt s jahodovou příchutí nebo dokonce s kousky ovoce může vypadat lákavě. Ve skutečnosti se ale jedná spíš o dezert, protože jeden kelímek může obsahovat i několik kostek cukru . Když potom takových „svačinek“ týdně spotřebujete více, už se to může začít projevovat na váze.
Nadbytek jednoduchých cukrů totiž zvyšuje riziko vzniku inzulinové rezistence a podporuje i ukládání tuků. Kromě toho se podepisuje také na stavu střev, kde může docházet k přemnožení bakterií či kvasinek.
Čtěte také : Zdravotníci bijí na poplach: Pokud chrápete takto, může jít o první příznak vážné nemoci
Zdravou svačinku si můžete připravit doma sami – za pár minut a bez přidané chemie. Zdroj: Shutterstock Cukr pak může být v některých jogurtech nahrazován umělými sladily nebo aromaty a mohou být přítomná i různá barviva. Ani tyto látky ale nejsou žádnou výhrou. Některé z nich bývají spojované s vyšším rizikem srdečních onemocnění či se vznikem cukrovky nebo dokonce rakoviny .
Lepší a zdravější alternativou jsou bílé jogurty, které si sami můžete podle libosti dochutit – třeba čerstvým ovocem, které má na rozdíl od jogurtových verzí dostatek vlákniny, nebo třeba svými oblíbenými semínky.
3. Zakysaná smetana A nakonec, jestli pravidelně ve vašem nákupním košíku končí zakysaná smetana s vyšším obsahem tuku, tedy mezi 25 a 30 % , možná je načase přehodnotit svou nákupní strategii. Sice se jedná o fermentovaný výrobek, takže s sebou nese i určitá pozitiva, jenže pokud ji konzumujete ve velkém, převažují spíš negativa.
Díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin jde o kalorickou bombu , která může vést k opravdu snadnému nabírání na váze. Častá konzumace nasycených mastných kyselin s sebou ale kromě estetické stránky nese i zdravotní rizika. Hrozí zvýšení takzvaného „špatného“ cholesterolu, tedy typu LDL. S jeho vyššími hladinami pak souvisí například vznik různých srdečních onemocnění.
Zakysaná smetana ale také většinou obsahuje prospěšné bakterie pro střeva nebo řadu vitaminů, například A, B2 nebo B12 . Pokud si ji tedy dáte jen občas v malém množství, není třeba se jí obávat a můžete si její lahodnou plnou chuť užívat i dál.
Zdroje : health.harvard.edu , health.com , news – medical.net , pmc.ncbi.nlm.gov , healthline.com , pmc.ncbi.nlm.gov