Rod Homo musel ve své historii řešit nejednu obtíž. Jednou z nich bylo vhodné skladování potravin. Jídlo nevydrží v poživatelném stavu věčně. Vlastně ani příliš dlouho. Člověk tenhle svízel řešil dlouho tak, že potraviny sušil, udil, solil a ukládal do zmrzlé země. Pokud to tedy šlo. Vše se změnilo v první polovině 19. století. V roce 1805 totiž jistý Oliver Evans navrhl lednici, aby ji o 30 let později sestrojil Jacob Perkins . Ačkoli první lednice byly hlučné a drahé, postupem času se tenhle spotřebič rozšířil do všech domácností. Lidé však dodnes dělají při skladování potravin hloupou chybu.
Takhle si Češi ničí lednice V lednici je možné uchovávat mnoho různých potravin. Zbytky od oběda či večeře je ovšem nutné skladovat správně. Mnozí Češi mají přesto ve zvyku cpát horké jídlo rovnou do lednice . Důsledek? Jeden mírnější – může prasknout skleněná police, na kterou horkou nádobu či krabičku položíte. Horké potraviny však mohou především zvýšit teplotu uvnitř ledničky. To má pro tenhle spotřebič neblahé následky a v nejhorších případech jej takový postup pošle do „křemíkového nebe“.
Oprava ledničky může vyjít na mnoho tisíc korun. Zdroj: Shutterstock Pokud dáte do lednice zdroj tepla, bude to znamenat větší zátěž pro motor. Musí pak totiž běžet déle a intenzivněji, aby se teplota zase snížila na požadovanou hodnotu. To může mít negativní vliv nejen na spotřebu elektřiny, ale také na jeho životnost . Budete-li tenhle postup opakovat příliš často, lednička vám následně může sloužit výrazně kratší dobu, než by ve skutečnosti mohla. Dávat horké jídlo do lednice navíc není vhodné z ještě jednoho, a to mnohem důležitějšího hlediska.
Čtěte také Houbičky na nádobí jsou minulostí: Tenhle trend je převálcoval. Nikdo rozumný se k nim už nevrátí
Pozor! Riskujete i své zdraví Podle statistik většina nemocí přenášených potravinami souvisí s konzumací jídla doma, a tedy i s hygienou a jeho skladováním. Jídlo by nemělo při pokojové teplotě zůstat mimo lednici déle než 120 minut. V opačném případě riskujete růst bakterií. Jenže horké potraviny byste neměli dávat do ledničky ani příliš brzy. Podle odborníků lze malé množství horkých zbytků okamžitě a bezpečně umístit do lednice . Zbude-li vám tedy jedna porce, z hlediska zdraví takový postup zase tak rizikový není.
Teplejší pokrmy je vhodné rozdělit na menší porce. Zdroj: Shutterstock Pokud spěcháte a potřebujete dát rychle do lednice větší množství jídla, nejprve ho raději rozdělte na menší porce, protože pak se ochladí rychleji. Takový postup jednou za čas spotřebiči neublíží a vy nebudete mít zažívací potíže. Velké množství horkého jídla ale může ohřívat okolní potraviny, vytvořit nebezpečné teplotní zóny a zvýšit riziko alimentárních onemocnění . To jsou nemoci pocházející právě z potravy. Nechcete-li tedy riskovat, rozhodně nedávejte do lednice několik litrů horkého guláše v jediném hrnci.
Čtěte také Tohle oblečení promění i jinak elegantní ženu v ošumělou tetu. V šatníku ho má bohužel každá Češka
Tip: Jak tedy s horkým jídlem nakládat správně? Ideálně ho nejprve nechte vychladnout na pokojovou teplotu a rozdělte ho na menší porce. Pak nebude rizikové ani pro lednici, ani pro vaše zažívání.
Jak si lze ještě zničit ledničku? Možností máte mnoho. Třeba takovou, že o ni nebudete pečovat. Například nevyčištěné těsnění a zadní mřížka může mít za následek, že prach a špína budou zhoršovat chlazení. Proto je čistěte. Vždy je také nutné dbát na to, abyste neblokovali větrací otvory uvnitř lednice. Tenhle spotřebič by také neměl stát příliš blízko zdi, což je chyba, které se rovněž dopouští mnoho Čechů . Proč je to problém? Protože pak se může lednice přehřívat. Horký vzduch, který z ní vychází, totiž nemůže dostatečně cirkulovat. Tip na závěr? Při péči o ledničku byste neměli používat drsné materiály.