Při honbě za zdravou stravou a těmi nejlepšími jídly často opomíjíme docela obyčejné věci , které našemu zdraví prospějí víc než kdejaká známá a hojně propagovaná potravina. Ale nám nepřijdou důležité, a proto je spíše hodíme do odpadkového koše než na talíř s obědem či večeří. Přitom se jejich likvidací připravujeme o významné vitamíny a další látky, a také zbytečně kupujeme drahé preparáty, místo abychom sáhli po levné a osvědčené variantě .
V koši často končí ty nejlepší věci Existuje celá řada potravin nebo jejich částí, které v kuchyni a přípravě jídla vůbec nevyužíváme, a připravujeme se tak o cenné látky, které obsahují. Mezi často opomíjenými potravinami najdete brokolicové stonky s protizánětlivými vlastnostmi, ananasové jádro zmírňující bolesti svalů a kloubů, cibulové slupky snižující otoky nebo stonky mangoldu s vysokým obsahem glutaminu.
Nevyhazujte zdroj důležitých látek Lidé mrkvovou nať často podceňují. Odkrojí mrkev, kterou dále zpracují, ale nať rovnou hodí do koše. Je to přitom superpotravina , která má našemu tělu hodně co nabídnout. Mrkvovou nať lze v kuchyni využít mnoha způsoby , a vy tak určitě najdete ten, který vám bude vyhovovat a chutnat. Stačí jen trocha fantazie a uvidíte, že obohatí váš dosavadní jídelníček.
Čtěte také Kalhoty, které zeštíhlí stehna, stáhnou břicho a zvednou zadek. I Heidi Klum v nich vypadá o 10 let mladší
Nejen mrkev, i její nať je bohatá na vitamíny a důležité živiny, zdroj: Shutterstock Mrkvová nať má spoustu benefitů V nati jsou bohatě zastoupeny látky jakými jsou vápník, draslík, železo, vitamíny A, K a C a také velmi důležitá vláknina . V neposlední řadě se mrkvová nať stává zdrojem antioxidantů , které pomáhají v těle neutralizovat škodlivé volné radikály. Pravidelná konzumace mrkvové natě podpoří funkci imunitního i trávicího systému . Naťový odvar je močopudný a najde uplatnění při léčbě otoků a zánětů močového ústrojí .
Jak mrkvovou nať využít v kuchyni? Je skvělou přísadou do oblíbeného smoothie . Dobře si rozumí se zeleninovou i ovocnou variantou této rychlé svačinky. Svojí chutí i vůní velmi připomíná petrželku . Využijete ji tedy v polévkách nebo jako ozdobu vařených brambor a chlebíčků . Stejně jako další bylinky ji můžete nasušit a mít ji k dispozici v jakémkoliv ročním období. Její chuť vynikne i ve zdravém a chutném pestu . Společně s olivovým olejem, česnekem a solí ji rozmixujte a přidávejte pesto plné zdravých látek do těstovin či salátů.
Čtěte také Tahle chyba v líčení je totální průšvih. Podle vizážistů ji páchá každá druhá Češka. Stárnou kvůli ní před očima
Mrkvovou nať usušte jako bylinku, přidejte do smoothie či do salátů, zdroj: Shutterstock Jak zatočit s lehce nahořklou chutí? Nať kořenové zeleniny, do které patří i mrkev, je vždy tak trochu nahořklá a zemitá . Někomu právě tahle chuť přijde zajímavá a má ji rád, jinému vyloženě vadí. Ani v tom případě se nemusíte benefitů obsažených v mrkvové nati vzdát. Nahořklou chuť můžete zmírnit pomocí metody zvané blanšírování . Jde o proces, při kterém potravinu krátce povaříte v osolené vodě a následně ji zprudka ochladíte . Tento způsob přípravy zachovává maximální množství všech živin, zachová přirozenou křupavost a přitom zlepší a zjemní výslednou chuť .
Zatímco mrkev je oblíbenou zeleninou, kterou lidé používají do salátů, polévek, k masu, či jen tak na chroupání jako malou svačinku, její nať , která má obrovské množství důležitých a prospěšných látek, končí ve většině případů rovnou v koši , aniž by obohatila náš jídelníček k lepšímu. Odteď už nať nevyhazujte , zakomponujte ji do vaření a dopřejte tělu látky , bez kterých nemůže fungovat. Mrkvová nať je superpotravina, která se tváří nenápadně, ale dokáže velké věci . Navíc stojí pár korun .
zdroje: thehealthy.com, womanonly.cz, zena-in.cz, nasdum.eu