V kuchyni to používáme denně, a přitom se jedná o největší semeniště bakterií v domácnosti. Mnohem horší než odpadkový koš a toaleta. Kdybyste to dali pod mikroskop, nestačili byste zírat, kolik života se skrývá na povrchu i uvnitř.
Kuchyň vyžaduje každodenní péči Pokud nepatříte k lidem, kteří mají kuchyň jen na to, aby se na ni koukali, ale skutečně v ní vaříte, pečete, skladujete jídlo a myjete nádobí, pak víte, že kuchyň vyžaduje každodenní úklid . Mnohdy i několikrát za den. Studie ukázaly, že ačkoliv je kuchyň na první pohled skvěle uklizená, jsou místa, kde se bakterie množí, aniž by si jich někdo všiml. E.coli , salmonela , stafylokok , všechny tyhle potvůrky se mohou schovávat i ve vaší kuchyni.
Hlavní viník je nenápadný Tváří se jako naprosto spolehlivý a nezbytný pomocník , pod mikroskopem to však může být hrůza. Kuchyňská utěrka, kterou používáme každý den, a to i několikrát, je sice univerzální, ale právě proto se na ní o to víc drží bakterie. Utíráme si do ní mokré ruce , čisté nádob í, často i kuchyňskou linku a umyté ovoce nebo zeleninu. Pokud pro utěrku nemáte vzdušné místo, kde rychle schne, vlhkost v kombinaci se zbytky jídla je pro bakterie jako dělaná. Co s tím? Přece nebudete v kuchyni bez utěrky. To jistě ne, ale chce to vědět, jak se o ni starat.
Kuchyňskou utěrku byste měli měnit denně, zdroj: Shutterstock Víc potřeb, víc utěrek V kuchyni byste měli používat více než jednu utěrku na všechno. Jednu na nádobí, další na ruce a na otírání kuchyně. Měnit byste ji měli často , při pravidelné práci v kuchyni ideálně denně . O problematice kuchyňských utěrek mluví hygienička Jolana Knobová.
„Lidé utěrkou utřou linku, pak své ruce a potom se dotýkají potravin. To vše má za následek vznik špatných hygienických podmínek. Utěrky by se měly měnit na denní bázi, pokud se v kuchyni pravidelně vaří.“
Jak se správně o utěrky starat Utěrky byste měli prát vždy samostatně . Tím, že na nich ulpívá celá řada nečistot , je vhodné prát je odděleně od dalšího oblečení. Pokud na utěrce zůstaly skvrny , před praním ji namočte . Přidáte-li do pračky trochu bílého octa , dodáte utěrkám svěžest a eliminujete zápach. Perte je nejméně na 60 °C . Tato teplota je pro běžné zašpinění dostatečná a zvlášť pro barevné utěrky i vhodná. Sušit můžete jak na vzduchu, tak v sušičce prádla . Mokrou utěrku, kterou ještě nemáte na praní, věšte po použití na vzdušné místo, kde může dobře a rovnoměrně schnout.
Jaká další místa v kuchyni jsou zdrojem bakterií? Když se mluví o nejvíce problematických místech v kuchyni, co se výskytu bakterií týče, většina lidí si určitě jako první představí odpadkový koš. To je však jen zlomek problémů. Nebezpečné bakterie se hojně vyskytují i na mokrých houbičkách na nádobí , které nemohou dostatečně schnout, v lednici , ale také v kávovaru . Nádobu na vodu byste měli pravidelně čistit a nezapomínejte ani na misku kávové sedliny. Právě v ní se při nepravidelném čištění tvoří plísně, které v kuchyni nemají co dělat. Pozor dejte i na krájecí prkénka . Měli byste je mít rozdělené podle typu surovin. Jedno mějte na maso, další na zeleninu, ovoce a pečivo.
Zdroj bakterií představují i houbičky na nádobí a krájecí prkénka, zdroj: Shutterstock Ačkoliv jste na úklid pes, často se stane, že na tak triviální věc, jakou je utěrka nádobí, zapomenete. Právě ta je ale zdrojem bakterií , které se mohou rychle šířit do okolí. Pokud kuchyň využíváte denně, měli byste denně měnit i čistou utěrku. Pokud to zanedbáte, bude špinavější než obávaný odpadkový koš a toaleta.