Vejce a zdraví

Zdroj obrázku: Unsplash+, Sincerely Media
Vajíčka jsou bohatá na vysoce kvalitní bílkoviny. Obsahují zdravé tuky, vitamíny A, B12, D a riboflavin, ale také minerály, například fosfor a zinek.
Ve vajíčkách najdete mimo jiné cholin. Jedná se o živinu, která se běžně ve stravě nenachází, je nicméně velmi důležitá pro fungování mozku. Lutein ve žloutku pak pro změnu podporuje zdraví očí.
Vajíčka můžete jíst ve větší míře. Někteří lidé se jich obávají kvůli tomu, že zvyšují cholesterol, pokud jich ale nesníte více než 2-3 denně, problémy vám jakožto zdravému člověku nehrozí.
Jak dlouho vydrží vejce čerstvá?

Zdroj obrázku: Pexels, Kendra Coupland
Vajíčka, které seberete od slepic, vydrží v lednici bez problémů 3 – 5 týdnů, někdy dokonce i déle. Pokud nicméně kupujete vejce z obchodu, je třeba si dát pozor. Už mají nějakou tu dobu trvanlivosti za sebou a obvykle tak nevydrží v lednici tak dlouho.
Málokdo ví, že vajíčka vydrží poměrně dlouho i při pokojové teplotě. Čerstvě snesené vejce můžete mít mimo lednici i týden. Je ale vždy samozřejmě lepší, pokud máte možnost, umístit ho do chladu.
Jak se čerstvost vajíčka mění?

Zdroj obrázku: Unsplash+, Court
Když si domů přinesete čerstvě snesené vejce od slepice, má široký bílek, pevný žloutek a velmi malou vzduchovou bublinu. To jsou faktory, které udržují kvalitu této potraviny. Postupem času nicméně vajíčko ztrácí vlhkost.
Tím dochází k tomu, že se vzduchová bublina uvnitř zvětšuje, bílek řídne a síla bílku ochabne. Vajíčko se potom začíná kazit. V chladném prostředí však k tomuto procesu dochází daleko pomaleji.
Jak správně skladovat vejce

Zdroj obrázku: Unsplash+, Олег Мороз
Jak už bylo řečeno, pokud budete vajíčka skladovat v lednici, vydrží vám daleko déle. A to ať už se bavíme o těch čerstvých, nebo třeba o vajíčkách uvařených natvrdo. Ta samozřejmě nemají až takovou trvanlivost a je dobré je do týdne sníst.
V lednici nehrozí vajíčkům vysychání, a ani bakterie zde nepodléhají snadno rozmnožení. Dáváte je do dveří? Chyba. Právě ve dveřích lednice lidé nejčastěji vejce skladují, jenomže teplota tam kolísá a snižuje trvanlivost.
Nejideálnější je skladovat vajíčka v horní polici lednice. Přetočte je v platu vždy špičkou dolů. Tím se vzduchová bublina udrží déle stabilní.
Jak poznáme zkažené vejce?

Zdroj obrázku: Unsplash+, Jasmin Egger
Nejjasnějším znakem toho, že je vajíčko zkažené, je zápach. Ten pravděpodobně odradí od konzumace úplně každého. Jenomže někdy jsou vejce zkažená ještě dříve než začnou zapáchat.
Vejce s prasklou, slizkou nebo plesnivou skořápkou ihned vyhoďte. Pokud si nejste jistí, zda je některé vajíčko v pořádku, vyzkoušejte test s vodou. Čerstvé vejce klesne na dno sklenice a leží vodorovně, to staré ale plave.
Co hrozí při konzumaci zkažených vajec?

Zdroj obrázku: Unsplash+, Enrico Mantegazza
Konzumace zkažených vajíček může mít velký dopad na vaše zdraví. Hlavním rizikem je Salmonella enteritidis, která způsobuje gastrointestinální problémy. A to nejen nevolnost, zvracení a průjem, ale také dlouhodobou horečku.
Symptomy mohou nastoupit během 6 hodin, někdy se ale projeví až po několika dnech. Vážné případy pak mohou končit i hospitalizací v nemocnici.
Někdy zkažená vajíčka způsobí jen střevní komplikace a naštěstí se z toho tělo dostane samo. Problémy ale rozhodně nepodceňujte a při podezření na horší nemoc kontaktujte lékaře.
Vajíčka do mrazáku?

Zdroj obrázku: iStockphoto, Vins Contributor
Pokud vajíčka nestíháte zkonzumovat, nabízí se otázka, zda je můžete dát do mrazáku. Ano, vejce se dají mrazit, ale záleží na situaci. Čerstvá vajíčka se skořápkou rozhodně do mrazáku nedávejte. Ztrácí chuť i živiny.
Ta vařená jsou po vytažení a rozmrznutí gumová, dají se jíst, nemají ale prakticky žádnou chuť. Můžete ale syrové vajíčko rozklepnout, smíchat žloutky s bílkem a takto je do mrazáku umístit. Látky v obou částech vajíčka vytvoří ochrannou vrstvu, díky ní chuť ani živiny nevyprchají.
Vajíčka naměkko a míchaná vajíčka

Zdroj obrázku: Unsplash+, Imad 786
Pokud si připravíte vejce naměkko, nebo uděláte vajíčka míchaná, vždy si jich dělejte jen tolik, kolik stihnete okamžitě zkonzumovat. Pokud takové jídlo umístíte do lednice, vydrží maximálně den, nebude už ale ani po opětovném ohřátí dobré.
Pokud necháte navíc pokrm na lince, už za několik hodin bude pravděpodobně kontaminován bakteriemi. Pokud není vejce chráněné skořápkou, rozhodně s jeho konzumací příliš neotálejte.
Bezpečné zpracování vajíček

Zdroj obrázku: Unsplash+, Joseph Gonzalez
Máte rádi vajíčka naměkko? Nebo necháváte i u míchaných vajíček žloutek mírně rozteklý? Milovníci těchto jídel by si měli dávat dobrý pozor na původ vajec.
Pokud je máte od svých vlastních slepic, je daleko menší pravděpodobnost, že vám hrozí nebezpečí nakažení salmonelou. V případě vajec kupovaných je ale vždy bezpečnější uvařit je poctivě a zpracovat bílek i žloutek dopevna.
Drobná změna znamená hodně

Zdroj obrázku: Unsplash+, Sincerely Media
Pokud tedy máte problémy s tím, že vajíčka nestíháte zpracovávat, jednoduchý trik vám jejich životnost může prodloužit.
Vyndejte plato z dveří, kde ho normálně uchováváte, všechna vejce přetočte špičkou dolů a umístěte na nejvyšší poličku lednice. Ačkoli se to nezdá, skutečně tím prodloužíte trvanlivost vajec až dvakrát a už se vám tak nestane, že byste tyto potraviny s cennými vitamíny museli vyhazovat.
Zdroje článku: pmc.ncbi.nlm.nih.gov, www.health.com, www.healthline.com, www.southernliving.com, www.webmd.com, www.storicko.cz