Tučné ryby
Lososi, makrely a sardinky obsahují omega-3 mastné kyseliny, které prokazatelně chrání před srdečními arytmiemi.
Nedávná meta-analýza prokázala, že denní příjem pouhých 250 miligramů omega-3 snižuje riziko náhlé srdeční smrti až o 35 %. To je přibližně množství obsažené ve 100 gramech lososa.
Omega-3 kyseliny stabilizují srdeční membránu, snižují hladinu triglyceridů a mají protizánětlivé účinky. Pokud si tak dvakrát do týdne dáte rybu, výrazně tím svému srdci pomůžete.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Caroline Attwood
Extra panenský olivový olej
Olivový olej není jen základ středomořské kuchyně. Je to doslova medicína v lahvi. Studie PREDIMED, jeden z nejvýznamnějších výzkumů kardiovaskulárního zdraví, ukázala, že středomořská dieta obohacená extra panenským olivovým olejem snižuje riziko závažných kardiovaskulárních příhod o 48 % ve srovnání s běžnou nízkotukovou dietou.
Olivový olej obsahuje mastné kyseliny, které snižují zánět a zlepšují funkci cév. Přitom stačí 2-3 polévkové lžíce denně, které se konzumují nejlépe za studena v salátech.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Jessica Lewis 🦋 thepaintedsquare
Ořechy a mandle
Konzumace 30 gramů ořechů denně (asi jedna hrst) snižuje hladinu LDL cholesterolu v průměru o 5-10 % a zároveň podporuje flexibilitu a zdraví cév.
Ořechy obsahují nenasycené tuky, rostlinné steroly, vlákninu a antioxidanty. Zejména vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 kyseliny. Podle American Heart Association je konzumace ořechů spojena s nižším rizikem infarktu myokardu a náhlé smrti. Ideální je samozřejmě obyčejná neslaná varianta.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Maddi Bazzocco
Luštěniny
Fazole, čočka, cizrna a hrách jsou často podceňované potraviny. Přitom jsou plné rozpustné vlákniny, která váže cholesterol a pomáhá ho vyloučit z těla ještě předtím, než se dostane do krevního oběhu.
Pravidelná konzumace luštěnin snižuje hladinu LDL cholesterolu v průměru o 5-6 % a celkovou hladinu cholesterolu až o 7 %. Luštěniny kromě toho obsahují také hořčík, který reguluje krevní tlak. To vše dopomáhá k tomu, aby bylo lidské srdce silné a zdravé.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Milada Vigerova
Celozrnné obiloviny
Pokud chcete udělat dobře svému srdci, zařaďte do jídelníčku oves, ječmen, celozrnnou pšenici, quinou a hnědou rýži. Tyto potraviny obsahují beta-glukany, tedy typ rozpustné vlákniny, která podle studií snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Ideální je konzumace minimálně 25-30 gramů vlákniny denně, přičemž velkou část by měla tvořit právě celozrnná vláknina. Výzkumy ukazují, že každých 10 gramů vlákniny navíc denně snižuje riziko koronární choroby srdeční přibližně o 14-27 %.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Melody Zimmerman
Listová zelenina
Listová zelenina obsahuje velké množství dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Tato látka rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak. Konzumace jednoho šálku listové zeleniny denně snižuje systolický krevní tlak až o 2-5 mmHg.
Ačkoli to nezní jako vysoké číslo, ve velkých populacích to může znamenat významný pokles rizika infarktu a mrtvice. Listová zelenina je navíc bohatá na vitamín K, hořčík, draslík a antioxidanty. Pravidelně proto konzumujte špenát, kapustu, saláty a rukolu.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Micheile Henderson
Bobule
Borůvky, jahody, maliny a ostružiny patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahují vysoké množství antokyanů, což jsou antioxidanty snižující oxidační stres a zánět, dva hlavní spouštěče kardiovaskulárních onemocnění.
Zhruba 3 porce bobulí týdně mohou snížit riziko infarktu myokardu u žen až o 32 %. Bobule můžete přidat do ovesné kaše, jogurtu nebo smoothie, čímž připravíte vynikající a zdravou snídani.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Susanne Jutzeler, suju-foto
Rajčata
Rajčata a výrobky z nich (například protlak, omáčky, koncentrát) jsou hlavním zdrojem lykopenu, tedy silného antioxidantu, který chrání LDL cholesterol před oxidací. Oxidovaný LDL cholesterol je mnohem nebezpečnější než běžný, protože snadno proniká do cévní stěny a způsobuje problémy.
Vyšší příjem lykopenu je spojen s 17-26% nižším rizikem cévní mozkové příhody. Zajímavostí je, že lykopen je lépe dostupný z tepelně upravených rajčat (například rajčatové omáčky) než ze syrových. Čím červenější navíc rajčata jsou, tím vyšší obsah lykopenu mají.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Lars Blankers
Avokádo
Avokádo obsahuje vysoké množství mononenasycených mastných kyselin. Ty aktivně snižují hladinu LDL cholesterolu a zvyšují HDL cholesterol, tedy takzvaně dobrý cholesterol. Navíc najdete v avokádu velké množství vlákniny a draslíku, který reguluje krevní tlak.
Můžete ho přidat do salátu, rozetřít na celozrnný chléb nebo připravit guacamole. Jedno středně velké avokádo denně je ideální dávka, která vašemu srdci zajistí pevné zdraví.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Art Rachen
Tmavá čokoláda
Ano, i čokoláda je svým způsobem zdravá. Záleží na tom, jakou si dáte a v jakém množství ji budete konzumovat. Čokoláda s obsahem kakaa minimálně 70 % je bohatá na flavonoidy. Zlepšuje funkci cév, snižuje krevní tlak, má protizánětlivé účinky.
Meta-analýza zahrnující více než 100 000 účastníků ukázala, že konzumace tmavé čokolády 2-3× týdně byla spojena s 32% nižším rizikem srdečního selhání. Je ale důležité vybírat kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a nízkým obsahem cukru.

Zdroj obrázku: Unsplash+, Ihor N
Zdroje článku: www.heart.org, hsph.harvard.edu, www.health.harvard.edu, www.nhlbi.nih.gov, www.healthcarexfood.org, hsph.harvard.edu, www.storicko.cz