Recepty z rajčat jsou zkrátka sázka na jistotu, když chcete do kuchyně dostat trochu léta a slunce, i když venku zrovna prší. Rajčata totiž umí víc než jen ozdobit sendvič nebo salát. Zralá, voňavá rajčata promění obyčejné jídlo v chuťový zážitek. V tomto článku se dozvíte, co všechno se dá z rajčat jednoduše připravit a jak jejich chuť využít naplno.
Obsah článku
- Rajčata v kuchyni
- Recepty z rajčat
- Rajská omáčka z rajčat
- Polévka z pečených rajčat
- Kečup z rajčat
Rajčata v kuchyni
Rajčata jsou nepostradatelnou surovinou ve středomořské, mexické i asijské kuchyni a díky jejich chuti a univerzálnosti si dávno získala srdce i našich hospodyněk.
Věděli jste, že například v Itálii by bez rajčat nebyla ani pizza, ani pravá boloňská omáčka? A že v Mexiku se z nich připravuje nejen salsa, ale i osvěžující studené polévky? Studená polévka z rajčat neboli gazpacho je podle úryvku na webu fresh.iprima.cz „… krém z rajčat a paprik dochucený limetkou, který známe ze Španělska.“. Rajčata zkrátka vládnou kuchyním po celém světě!
Jak využít rajčata?
Rajčata můžete v kuchyni využít na nespočet způsobů. Hodí se do teplé i studené kuchyně, skvěle doplní saláty, pomazánky, sendviče i různé dipy. Lze je péct, grilovat, sušit, zavařovat nebo rozmixovat do hladkých omáček či polévek.
Recepty z rajčat
Co z rajčat? Rajčata nabízí nekonečně možností, jak je využít v kuchyni. Skvěle se hodí nejen do omáček a polévek, ale i do salátů, na pizzu, do sendvičů nebo jako zdravá svačinka jen tak samotná. Pokud máte rajčat nadbytek, můžete je zavařit, usušit nebo z nich připravit domácí kečup.
Milovníci vaření z nich rádi připravují i tradiční rajskou omáčku, hustou polévku z pečených rajčat, salsu nebo čerstvou rajčatovou omáčku k těstovinám. Pro sladší variantu receptu z rajčat můžete zkusit domácí kečup, který ocení hlavně děti. Rajčata zkrátka v kuchyni nikdy nezůstanou nevyužitá!
Rajská omáčka z rajčat
Domácí rajská omáčka patří mezi nejoblíbenější jídla. Na rozdíl od omáčky z protlaku nebo pyré má omáčka z čerstvých rajčat plnější a svěžejší chuť. Je ideální ke knedlíkům, těstovinám i masu a skvěle chutná dětem i dospělým.
Suroviny:
- 1 kg zralých rajčat
- 1 větší cibule
- 2 lžíce oleje nebo másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr vývaru (ideálně hovězího)
- 2 lžíce rajčatového protlaku (volitelné)
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- cukr podle chuti
- sůl podle chuti
Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno a na tuku ji zpěňte do sklovata. Přidejte hladkou mouku a vytvořte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přidejte nakrájená rajčata, koření a případně i rajčatový protlak pro intenzivnější chuť.
Omáčku vařte zhruba 30–40 minut, dokud se rajčata nerozvaří. Poté ji propasírujte nebo rozmixujte dohladka, dochuťte solí, cukrem a podle potřeby ještě dolijte vývarem. Rajská z rajčat je hotová a krásně provoní celou kuchyni!
Polévka z pečených rajčat
Polévka z pečených rajčat je skvělým způsobem, jak využít přebytek zralých rajčat a připravit si zdravé a chutné jídlo. Díky pečení rajčata zkaramelizují, zvýrazní se jejich sladkost i plná chuť a polévka získá výjimečné aroma. Tahle jednoduchá polévka vás zahřeje nejen v chladnějších dnech.
Suroviny:
- 1 kg zralých rajčat
- 4 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- čerstvý tymián nebo bazalka
- sůl, pepř podle chuti
- volitelně kapka smetany na zjemnění
Nejprve rajčata omyjte, nakrájejte na půlky a rozložte je na plech spolu s neoloupaným česnekem a na plátky nakrájenou cibulí. Vše pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte bylinky. Dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C přibližně na 25–30 minut, dokud rajčata nezačnou lehce hnědnout.
Poté vše přesuňte do hrnce, přidejte vývar, vyloupněte upečený česnek ze slupky a vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud chcete, můžete polévku zjemnit lžící smetany. Nakonec podle chuti dochuťte solí či pepřem a podávejte s čerstvým pečivem nebo krutony.
Kečup z rajčat
Domácí kečup z rajčat je skvělou alternativou ke kupovaným výrobkům plných cukru a konzervantů. Připravit si vlastní kečup není složité a navíc si sami určíte, jak sladký či kořeněný bude. Nejlepší je ze zcela zralých rajčat, která dodají kečupu přirozenou barvu i chuť.
Suroviny:
- 2 kg zralých rajčat
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml jablečného octa
- 150 g cukru (podle chuti lze upravit)
- 1 lžíce soli
- 1 lžička mleté sladké papriky
- špetka mletého pepře
- volitelně špetka skořice nebo hřebíčku pro zajímavější chuť
Rajčata nakrájejte na menší kousky, cibuli a česnek oloupejte a nasekejte. Vše vložte do většího hrnce a za občasného míchání vařte, dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat. Směs poté rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné sítko, abyste odstranili slupky a semínka.
Do hladké směsi přidejte cukr, ocet, koření a sůl a zvolna vařte přibližně 1–1,5 hodiny, dokud kečup nezhoustne na požadovanou konzistenci. Ještě horký kečup nalijte do čistých skleniček, dobře uzavřete a obraťte dnem vzhůru, případně zavařte klasickým způsobem.
Zdroje: fresh.iprima.cz – Rajčata, nzip.cz – Rajčata