Mlékárenský průmysl, ostatně stejně jako každý, kdo se vám snaží něco prodat, vynakládá každoročně velké finanční prostředky na reklamu, kterou se snaží spotřebitele přesvědčit o zdravosti a až nezbytnosti mléka pro lidský organismus. Vědecké výzkumy už ovšem tak přesvědčivé nejsou. Jak vysvětluje lékařka Shilpa Amin, M.D., mléko sice jisté přínosy pro organismus má, zároveň však tělu v mnoha ohledech i škodí.
Kravské mléko
Stejně jako všechny samice savců (včetně člověka) produkují krávy mléko, aby mohly zhruba rok kojit své tele. Tento tukem naplněný hormonální sekret (obsahující více než 60 různých hormonů a růstových faktorů) je sám přírodou navržen tak, aby se z 30 kg novorozeného telete stala 320 kg dospělá kráva nebo býk za méně než rok.
Krávy v mlékárenském průmyslu ovšem telata nekojí, místo toho je jim mléko odebíráno za účelem prodeje. Aby byla dojivost co nejvyšší, už k tak vysoké hladině hormonů (obzvláště estrogenu a růstových hormonů) se přidávají další umělé hormony a samozřejmě antibiotika. Tento koktejl tuku a koňské (v tomto případě kravské) dávky hormonů a antibiotik pak mlékárny prodávají pod nálepkou jedné z nejzdravějších potravin.
Negativní účinky mléka
Množství látek, které mléko obsahuje, má na lidský organismus negativní dopady. Níže uvádíme některé z nich:
Akné
Studie z roku 2016 zjistila, že dospívající s akné pijí větší množství nízkotučného nebo odstředěného mléka. Mléčné výrobky mohou také vyvolávat akné u dospělých. Další studie spojuje akné s odtučněným a nízkotučným mlékem. Důvodem může být vliv mléka na některé hormony, včetně inzulinu a inzulinu podobného růstového faktoru-1 (IGF-1).
Další kožní onemocnění
V tomto případě jsou výsledky výzkumů rozporuplné. Podle jednoho klinického přehledu může mléko a mléčné výrobky zhoršovat ekzém. Studie z roku 2018 však zjistila, že těhotné a kojící ženy, které do svého jídelníčku přidaly k mlékům probiotika, snížily u svých dětí riziko vzniku ekzému a dalších alergických reakcí souvisejících s potravinami.
Mléčné výrobky mohou být spouštěcí potravinou i pro některé dospělé s růžovkou. Na druhou stranu nedávná studie naznačuje, že mléčné výrobky mohou mít na růžovku ve skutečnosti pozitivní vliv.
iZdroj fotografie: Pixabay Alergie
Podle odhadu některých odborníků má alergii na mléko až 5 % dětí. Ta může způsobovat kožní reakce, jako je ekzém, a střevní příznaky, jako je např:
Mezi další závažné reakce patří:
- anafylaxe
- sípání
- potíže s dýcháním
- krvavá stolice
Děti mohou z alergie na mléko vyrůst. Alergie na mléko se může vyvinout i u dospělých.
Zlomeniny kostí
Pití tří a více sklenic mléka denně může u žen zvýšit riziko zlomenin kostí. Výzkum ukázal, že to může být způsobeno cukrem zvaným D-galaktóza v mléce. Další studie ukázala, že zlomeniny kostí u starších dospělých v důsledku osteoporózy jsou nejvyšší v oblastech, kde se konzumuje více mléčných výrobků, živočišných bílkovin a vápníku.
Rakovina
Nadbytek vápníku z mléka a dalších potravin může dle výzkumů zvyšovat riziko rakoviny prostaty. Mléčné cukry mohou být spojeny s mírně vyšším rizikem rakoviny vaječníků.
Nesnášenlivost laktózy
Kravské mléko obsahuje vyšší množství laktózy než mléko jiných zvířat. Přehled z roku 2015 odhaduje, že 65 až 70 % světové populace má nějakou formu intolerance laktózy. Většina lidí s tímto onemocněním může do svého jídelníčku bezpečně přidat malé množství mléčných výrobků, a proto o své intoleranci mnohdy nevědí.
Výhody mléka
Mléko je považováno za plnohodnotnou potravinu. Poskytuje 18 z 22 základních živin, jako je například vápník, hořčík, zinek, vitamín A a B12. Mléko také napomáhá správnému vývoji kostí, snižuje špatný cholesterol a některé studie prokázaly, že konzumace plnotučných mléčných výrobků je spojena s nižší tělesnou hmotností.
Kolik mléka a mléčných výrobků konzumujete?