Šimpanzi konzumují více alkoholu, než se dosud předpokládalo. Nová studie ukazuje, že kvašené ovoce tvoří významnou součást jejich stravy a že denně přijmou množství odpovídající až dvěma pivům – což dává nový rozměr tzv. hypotéze opilé opice.
Normalizovali jsme jednu z nejtvrdších drog na trhu: alkohol. Je tak zakořeněný v naší kultuře, že si jen těžko připouštíme, jak je pro nás škodlivý. Odmítáme ho nazývat pravým jménem a řadíme ho na zcela jiný seznam než morfin nebo amfetamin. A možná, že pokud zapustil své kořeny tak hluboko do naší civilizace, je to proto, že jí předcházel. Víme, že mnoho zvířat denně konzumuje alkohol, zkvašené plody a nektary, které vlastně záměrně vyhledávají, dokud se (při některých příležitostech) skutečně neopijí. Nyní se skupině vědců poprvé podařilo kvantifikovat množství alkoholu přítomného v potravě divokých šimpanzů a odpověď je znepokojivá.
Studii, která byla publikována v časopise Science Advances, provedli vědci z Kalifornské univerzity (Berkeley). Zabývají se otázkou, která v nedávné historii antropologie vzbudila kontroverze: hypotézou opilých opic. Před více než dvaceti lety jeden ze spoluautorů této studie (Robert Dudley) navrhl, že naše mezikulturní chuť na alkohol by mohla být dědictvím po našich předcích primátech, kteří při hledání cukru pro přežití vyhledávali nejzralejší, a tedy nejvíce zkvašené ovoce. V té době neměl k dispozici žádná terénní data, která by jeho domněnku potvrdila, ale nyní se situace změnila, a to nejen díky jeho studii.
Zvířata jako alkoholici?
O alkoholismu mluvit nemůžeme, ale na co poukazuje několik nedávných studií, je fakt, že konzumace alkoholu je u některých živočišných druhů poměrně rozšířená a že ho nejen konzumují, ale také vyhledávají. Posledním případem je studie, kterou v roce 2016 publikovala Dartmouthská univerzita a která byla zveřejněna v časopise Royal Society Open Science a která popisuje, že po podání různých nádob s různým poměrem nektaru a alkoholu dávali lenochodi i aji (oba primáti) přednost „koktejlům“ s větším množstvím alkoholu. Ve skutečnosti se často vraceli ke korýtkům prázdní. Sám Dudley publikoval v roce 2022 ve stejném časopise studii líčící konzumaci kvašeného ovoce pavoučími opicemi v Panamě a také analýzu jejich moči, která odhalila produkty metabolismu alkoholu.
Navzdory všem informacím publikovaným v posledních dvou desetiletích však bylo systematického výzkumu konzumace alkoholu lidoopy ve volné přírodě málo. Například na začátku letošního roku byli šimpanzi pozorováni při konzumaci kvašeného ovoce v Guineji-Bissau. Otázkou však není, zda jej konzumují, ale kolik alkoholu ve své stravě nahromadí. Mluvíme o několika gramech denně? Na to se snaží odpovědět Robert Dudley a jeho postgraduální student Aleksey Maro.
O jakém množství alkoholu je řeč
Aby na to odpověděl, vydal se Maro do dvou národních parků obývaných šimpanzi: Ngogogo (Uganda) a Taï (Pobřeží slonoviny). Tam sbírali čerstvě spadané ovoce ze stromů, na kterých se šimpanzi živí. Konkrétně brali ty, které nebyly nakousnuté, tedy ty, které šimpanzi po kousnutí neodhodili, ale které vlivem pohybu větví spadly na zem dříve, než se dostaly do jejich jídelníčku. Po izolaci, zmrazení, přepravě a zpracování vzorků dospěli vědci k závěru, že plody, které šimpanzi nejčastěji konzumují (Ficus musuco a Parinari excelsa v Ngogo, resp. Taï), obsahují nejvíce alkoholu, a to více než 0,30 %. Za předpokladu, že tyto plody představují nejoblíbenější ovoce šimpanzů, vypočítali, že každý jedinec denně pozře přibližně čtyři a půl kilogramu ovoce, což představuje 0,14 kilogramu alkoholu.

Zdroj: Youtube.com
Pro představu, 0,14 gramu je (zhruba) obsah alkoholu v jednom pivu. Šimpanz však váží méně než člověk. Studie odhaduje, že v průměru váží kolem 40 kg, zatímco náš druh váží kolem 70 kg. To znamená, že bez přihlédnutí k detailům by 0,14 gramu alkoholu u šimpanze odpovídalo vypití téměř dvou piv denně. Tedy množství, které překračuje doporučenou denní hranici rizikového pití alkoholu. Ačkoli tedy šimpanzi nevykazují žádné známky opilosti, můžeme říci, že trpí chronickou expozicí, což podporuje hypotézu opilé opice.
Jak ale Dudley zdůrazňuje, jeho osobní křížová výprava tím nekončí. Letos v létě Maro odebral vzorky moči šimpanzí populace v Ngogu a výsledky by mohly být zveřejněny v příštích několika měsících. Budeme si muset počkat, jak na tento článek zareaguje akademická obec a zda se, jak se dalo očekávat, budou další týmy snažit zopakovat výsledky tak kontroverzní studie stejně kontroverzního výzkumníka.