Herečka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová už dlouhá léta věnuje velkou pozornost kvalitě surovin, které používá doma i ve své kuchyni. Nedávno si Markéta oblíbila i čaje Natural Mallorca, konkrétně organické BIO směsi T’Estim. Mají je totiž v jejím oblíbeném Antonínově pekařství, které má kousek od domova. „Ty čaje jsou novinka, takže se na ně těším. Nicméně hrozně ráda piju bylinkové čaje,“ přiznává Markéta. Její zájem o přírodní produkty navazuje na víru v sílu bylinek: „Hodně věřím v sílu přírody. Dokonce si nechávám míchat bylinky od svého bylinkáře. Mám je ráda, věřím jim a vlastně to hodně souvisí s mým vařením. Bylinky jsou geniální a já nesnáším chemické přísady, absolutně ke mně do kuchyně nesmí.“
Ve své kuchyni používá také kvalitní produkty, které doplňují její vaření, například sůl od kamarádky Martinky a výběrové olivové oleje. „Stačí opravdu jen trochu kvalitní soli a kvalitního olivového oleje, a pokrm je hned lepší,“ vysvětluje. „Díky Martince objevila také Flor de Sal. Potkaly jsme se na jednom veletrhu a ona se mě ptala, jestli to znám. Já jsem znala jinou značku, ale ona mi doporučila tu svou. Vyzkoušela jsem ji a už u ní zůstávám, protože je prostě bezkonkurenční.“
Když přijde na bylinky, Markéta má své favority. „Na vaření asi tymián. Ten hrozně ráda používám. Je skvělý i na podzim, když je sychravo a někdo kašle, dělám tymiánový čaj, hodně vyvařený a jen s medem, je to naprosto senzační. Co se týče čajů, hodně váhám mezi mátou a heřmánkem. To jsou dvě, které mám opravdu ráda. Čaje piju neslazené, jen občas trochu medu, ale nechávám je čisté a věřím jim.“ Markéta propojuje přírodu i s kosmetikou: „Mám ráda heslo, které jsem kdysi četla: ‚Co můžu sníst, to si můžu namazat na obličej.‘ Používám ale mořskou kosmetiku Thermarand Samalo, která je z moře, takže příroda se krásně opakuje. Jsem ambasadorkou této kosmetiky, byla jsem i přímo v Samalo. Je to geniální, voní tak, že se cítíte, jako byste byli přímo u moře.“
Na kvalitu potravin je Markéta velmi citlivá: „Už jsem si vytrénovala tělo, když přijdu do restaurace a dostanu něco s chemickými přísadami, okamžitě to poznám. Žáha, nevolnost, těžko… takže už chci jen čisté věci. Snažím se kupovat čerstvé pečivo, kváskové, nekupovat předpečené chleby. Když jdu ráno do pekárny u Antonína, vůně čerstvého chleba mě úplně nadchne, mohla bych tam sedět a inhalovat.“

Markéta Hrubešová uvedla novinku od Natural Mallorca
Foto: Natural Mallorca
Přestože pečení není její hlavní vášní, pro děti či příležitosti ho zvládá. „Sladké skoro nejím. Když peču, je to hlavně pro děti nebo na objednávku. Sama si spíš dám domácí pršut nebo domácí salát,“ říká. Markéta se také ráda vrací ke klasickým receptům: „Čím jsem starší, tím víc se vracím ke klasice. Teď například připravuji další kuchařku a vzpomněla jsem si na babičku, dělala ledvinky. Uvařila jsem je po 50 letech a byla to naprostá dobrota. Ledvinkový guláš je dnes skoro zapomenutý, ale je úžasný. Já spíš znovu objevují to, co už bylo objeveno, a dávám si to do svého repertoáru.“
A i když je její život hektický, herečka si uvědomuje, že radost je v maličkostech: „Mám hezké přísloví: ‚Když chceš rozesmát Boha, řekni mu své plány.‘ A já se tím řídím celý život, nic nedopadne přesně podle plánu. S pokorou přijímám každý nový den, děkuji, že žijeme, že jsou moji blízcí zdraví, a vážím si maličkostí.“
Zdroj: Autorský článek
Související články