Celozrnné pečivo je zdravější – při správném skladování
Běžné rohlíky, housky, veky či bagety bývají nepostradatelnou součástí našich snídaní i večeří, protože koneckonců chutnají výborně. Množstvím vitamínů nás ale bohužel neobohatí, ani vlákninou nebo minerály, zato nám jejich vinou prudce stoupne hladina cukru v krvi. Celozrnné pečivo se považuje za podstatně zdravější, platí to ovšem při dodržování podmínek řádného skladování. Vzhledem k tomu, že semena a klíčky užívané při výrobě rychle žluknou, mohlo by vám v opačném případě naopak uškodit, pozor na to.
O žádném chlebu se nedá říct, že by byl vyloženě špatný, některé druhy jsou ale samozřejmě zdravější než jiné. Příkladně: krajíček bílého chleba zahrnuje asi 0,25 gramu vlákniny, zatímco určité druhy celozrnných chlebů mohou v tomtéž množství obsahovat až 3,5 gramu, takže vlastně z jednoho krajíčku celozrnného chleba získáte tentýž přísun vlákniny jako z osmi krajíčků bílého.

V obchodě pozorně čtěte názvy a etikety
Kromě toho, že vám celozrnná mouka nabídne mnoho vitamínů a minerálů, obsahuje rovněž správný poměr škrobu, tuku a bílkovin. Riziko rozvoje cukrovky 2. typu na rozdíl od produktů z oblasti bílého pečiva snižuje a s tím i riziko srdečních chorob. Má však stále podobný počet kalorií jako klasický bílý chléb, na to nesmíme zapomínat.
Odborníci se nicméně shodují na tom, že celozrnný chléb se rovná nejzdravějšímu. Je-li navíc vyrobený z živého kvásku, lépe jej strávíme, navrch bude mít nižší glykemický index a umožní nám lépe využít veškeré prospěšné látky. Při výběru pečiva však buďte důslední a pozorní, nestačí totiž sáhnout po tmavším kousku a myslet si, že máme vyhráno. Odstínu mohlo být dosaženo pouhým obarvením či pražením obilovin.
Vždy záleží na uvedeném množství obsažených obilnin, toho si musíte všímat. Protože vícezrnný chléb není totéž co celozrnný. Celozrnných obilnin v něm bývá méně než 80 %, jinak by už byl označen jako celozrnný.
Existuje řada zdravých alternativ pšeničného chleba či housek
Nejdostupnější zpravidla bývá už zmíněný kváskový chléb, celozrnné žitné pečivo, ale třeba i kukuřičná tortilla. Tu si můžete připravit v chutné domácí formě se zeleninou a masem. Potřebovat budete 125 g hladké mouky, 125 g špaldové celozrnné mouky, 60 ml vlažné vody, 50 ml olivového oleje, lžičku kypřicího prášku do pečiva (bez fosfátů), 3 lžičky chia semínek a sůl.
Veškeré ingredience umístěte do mísy od robotu, vyberte nástavec typu hák a vypracujte těsto, které posléze rozdělíte na 6–7 stejných kousků. Na pomoučené ploše ho vyválejte do tenkých placek, načež si rozehřejete větší pánev. Na té pak opékejte placky nasucho z obou stran. Jakmile se placka začne nafukovat, nastává čas ji obrátit. Na náplň můžete použít třeba grilované kuřecí maso s ledovým salátem, rajčátky, majonézou či jogurtem.
Zdroje článku: kupi.cz, magazinzdravi.cz, magazin.cz, bezhladoveni.cz, nespechej.cz