Máslo nemůže chybět v žádné kuchyni. Vaření, pečení ani studená kuchyně se bez něj zkrátka neobejdou. Ve chvíli, kdy ale člověk přijde do obchodu, může být lehce zmaten, neboť na výběr je celá řada značek. Které je to nejlepší? Tuto otázku se pokusíme zodpovědět.
Aby máslo bylo máslo
Česká legislativa přesně definuje, co to máslo vlastně je. Výrobcům se tím zavírá možnost klamat zákazníky, kteří naopak nemusí mít strach o to, že za své peníze dostanou nedokonalý produkt. Co tedy o másle říká zákon?
Základní charakteristikou másla je minimální obsah výhradně mléčného tuku na úrovni 80 %. Vody nesmí být více než 16 % a mléčná sušina obsahující proteiny, laktózu, vitamíny a další podobné složky, nesmí svým obsahem přesáhnout 2 %.
Dalo by se říct, že splnění těchto podmínek je první podmínkou kvalitního másla. Jde ale o opravdové minimum říkající, že produkt skutečně máslem je. Otázkou je, jaké další parametry dělají máslo skutečně dobrým a kvalitním.
Foto: Freepik.com Prostě dobré máslo
Staré rčení praví, že “tisíc lidí, tisíc chutí”. Jakýkoliv pokus o sestavení obecně platného žebříčku kvalitu tak nutně narazí na to, že každý člověk vnímá chuť másla trochu jinak. Stejně tak je pro každého důležité něco trochu jiného.
Zatímco jeden člověk požaduje dokonalou chuť odpovídající jeho vytříbenému jazyku, jiný chce, aby šlo máslo dobře roztírat a třetí dbá na bio kvalitu. Testy kvality jako je ten, který představil web Arecenze.cz, tak nelze brát jako písmo svaté. Přesto se jedná o užitečný nástroj a leccos naznačí.
Výsledky testování másla
Hodnotitelé si ve zmíněném testu vzali na paškál desítku druhů másla, které se v obchodech objevují nejčastěji. U nich potom prostřednictvím slepých testů hodnotili barvu, složení strukturu či konzistenci másla, jeho chuť i aroma a v neposlední řadě také cenu. Jak tedy testovaná másla nakonec dopadla?
Stupně vítězů
- Milko Bio máslo
- Tatra Farmářské máslo
- Authentic Farmářské čerstvé máslo
Milko Bio máslo z Polabských mlékáren v Poděbradech oslovilo hodnotitele nejvíce ze všech. Důvodem byla lahodná smetanová chuť, zlatavá barva I fakt, že na jeho výrobu je používáno mléko z českých ekofarem. Za určitou nevýhodu lze považovat fakt, že máslo je prodáváno v balení o hmotnosti 125 g a přepočtená cena za kilogram patří k těm vyšším (nejvyšší ale rozhodně není)
Také Tatra Farmářské máslo a Authentic Farmářské čerstvé máslo, které je k dostání třeba v Makru nebo v některých e-shopech, mají dobrou krémovou chuť a nezaostaly v žádné z hodnocených kategorií.
Klidný střed tabulky
- Máslo Česká chuť
- Milko Máslo z čerstvé smetany
- Máslo Dr. Halíř
- Máslo Fine Life
V této části žebříčku se umístila másla, která nelze označit za vyložené zklamání, na druhou stranu jim ke špičce něco chybí. Může to být chuť, špatná roztíratelnost, aroma apod. Celkové hodnocení těchto druhů másla zkrátka nedosahuje takových hodnot jako u první skupiny.
Zklamání z másla
- Madeta Jihočeské máslo
- Milkpol Máslo
- Parmareggio Burro máslo
Desítku hodnocených značek uzavírají másla, která přinesla hodnotitelům spíše zklamání. Nevýrazná chuť, u Madety příliš tuhá struktura a horší roztíratelnost nebo až příliš světlá barva. To jsou některé z argumentů, které tato másla odsunula až na konec žebříčku. U másla Parmareggio Burro se přidává navíc vůbec nejvyšší cena ze všech testovaných.
Jaká je dobrá zpráva? Všechna másla splňují požadavky, které na ně klade zákon a žádné z nich není zcela nekvalitní. V souladu s tím, co jsme psali na začátku je třeba si uvědomit, že hodnocení chuti či vůně je značně subjektivní. Možná tedy máte své oblíbené máslo, na které nedáte dopustit. To je naprosto v pořádku a pokud jste spokojeni, není důvod cokoliv měnit.
Zdroje: https://www.arecenze.cz/clanky/test-10-masel-2025, https://www.kupi.cz/magazin/clanek/17029-maslo-ceske-zahranicni-rozdil, https://www.arecenze.cz/clanky/nejkvalitnejsi-maslo-na-ceskem-trhu-10-jsme-podrobili-testu-rozdily-jsou-vyznamne