Lidské tělo je nastaveno tak, aby v první řadě získávalo energii ze sacharidů. Pokud sníte pokrm, který obsahuje zároveň velké množství tuku i jednoduchých cukrů, tělo začne nejdříve zpracovávat cukr. Po jeho konzumaci prudce stoupne hladina inzulinu, který má za úkol dostat glukózu do buněk, kde se spotřebuje jako palivo.
V této chvíli je energie z cukru prioritou. Tuk, který jste zkonzumovali současně s cukrem, nemá kam jít, a tělo ho okamžitě ukládá "na horší časy".
Tato energetická smršť má za následek to, že se veškerá energie z tuku velice rychle přesouvá do tukových zásob, a to především v oblasti břicha. Zároveň rychlé zpracování cukru způsobí náhlý pokles energie.
To vede k pocitu rychlého hladu a chutím na další sladké nebo tučné jídlo. Vzniká tak bludný kruh, ze kterého se těžko uniká. Místo efektivního metabolismu tělo neustále ukládá tuk a bojuje s prudkými výkyvy energie.
Co znamená "špatná kombinace" Sladké pečivo, dorty a zákusky jsou dokonalým příkladem. Kombinují jednoduché cukry z cukru a mouky s velkým množstvím tuku z másla nebo krémů. Stejně tak je na tom i bílé pečivo s máslem a marmeládou, které je běžnou snídaní. Bílé pečivo je rychlý sacharid a v kombinaci s tukem z másla a cukrem z marmelády vytváří ideální koktejl pro ukládání tuku.
Fastfood, který obsahuje hranolky s houskou a sladkou limonádou, rovněž představuje nebezpečnou kombinaci pro metabolismus. Stejně tak jsou na tom i míchané alkoholické nápoje. Oblíbené koktejly totiž kombinují alkohol, jakožto zdroj rychlé energie, s cukrem ze sirupů a šťáv.
Rychlé sacharidy jsou nejhorším možným jídlem, které při hubnutí přijímáte. Foto: Shutterstock Jak tedy na správné kombinace Řešením není úplné vyloučení cukrů a tuků ze stravy. Klíčem je jejich správná kombinace. Tuku se nevyhýbejte, ale konzumujte ho spolu s komplexními sacharidy, bílkovinami a vlákninou. Vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů , což brání prudkému nárůstu inzulinu a poskytuje tělu stabilní přísun energie.
Vhodná kombinace je tuk (avokádo, ořechy) s komplexními sacharidy (celozrnné pečivo, ovesné vločky) a bílkovinami (vejce, libové maso). Důležité je také číst etikety potravin. Výrobci často přidávají cukr a tuk i do potravin, u kterých byste to nečekali, například do dresinků, omáček nebo jogurtů.
V ideálním případě zkuste i všechny známé přílohy nahradit zeleninou. "Pro lepší trávení je tedy dobré oddělovat nejen bílkoviny od sacharidů, ale i sladké od slaného, abyste se vyhnuli kvašení a hnilobným procesům v těle," tvrdí Alena Vídeňská, osobní fitness trenérka a odborná výživová poradkyně.
Podle ní jsou ideální přílohou k masu například artyčoky, brokolice, mrkev nebo květák. Do salátů pak přidávejte nesladké ovoce jako citrusy nebo limetky.
Místo klasických příloh volte zeleninu. Foto: Shutterstock Mýty a zajímavosti, které vás dostanou Řada lidí se mylně domnívá, že problémem je vysoký obsah kalorií. Sice platí, že jídla s vysokým obsahem tuků a cukrů bývají energeticky bohatá, ale hlavní problém není v kaloriích, ale v metabolické reakci těla na ně. Stejná kombinace jednoduchých cukrů a tuků může být užitečná po náročném sportovním výkonu , protože tělo potřebuje rychle doplnit vyčerpanou energii. Běžnému člověku ale jen škodí.
Tělo má na tuky nastavený takzvaný "přepínač". Běžně si tuky ukládá, aby mělo energetické zásoby pro případ nedostatku potravy. V kombinaci s vysokým obsahem cukru se tento přepínač aktivuje a ukládá tuk s maximální efektivitou.
Pokud si přejete zhubnout nebo si udržet zdravou váhu, je nezbytné se zaměřit na to, jaké živiny konzumujete společně. Nejsou to kalorie, ani samotné tuky nebo cukry, které jsou hlavním nepřítelem. Tím je jejich nevhodná kombinace, která brání vašemu tělu spalovat tuky a místo toho je ukládá. Jednoduchá úprava jídelníčku může přinést výrazné výsledky. Vyzkoušejte malé změny alespoň na jeden týden a budete překvapení, jak se najednou budete cítit dobře.