Hledáte cenově dostupnou, ale zároveň výživnou alternativu k proteinovým nápojům? Vyzkoušejte tuhle snídani nebo svačinku, kterou pořídíte za pár korun a získáte s ní celou řadu výhod.
Nepotřebujete žádné drahé produkty, aby vaše tělo fungovalo správně. Někdy stačí sáhnout v obchodě po běžné potravině, která vám ale do jídelníčku vnese živiny, chuť i každodenní jednoduchost . Kromě toho, že budete mít v žaludku jako v pokojíčku, získáte i vydatnou porci energie.
Hlavní pilíř každé snídaně Pokud chcete své tělo pořádně nabudit, ale po ránu většinou moc nestíháte, je třeba k snídani zařadit něco s maximálně rychlou přípravou.
Jedna z nejlepších a přitom nejrychlejších snídaní – stačí přidat vodu. Zdroj: Shutterstock Takovým ideálním startem dne je kaše – ať už klasická ovesná, rýžová, nebo třeba jáhlová . Můžete si ji připravit na sto způsobů a stejně vás nikdy neomrzí. Je levná, chutná a hned hotová . Příprava zabere jen 5 minut, protože vločky stačí jen zalít horkou vodou nebo mlékem. Snadno je navíc obohatíte i o další nutrienty. Stačí přidat, co vám chutná.
Čtěte také : Muži v koncích: V těchto sportech nad nimi ženy vyhrávají na plné čáře. Výsledky mluví za vše
Nejběžnější surovinou pro přípravu kaše jsou ovesné vločky . Ty mají nízký glykemický index , takže i po ránu udrží stabilní hladinu krevního cukru. Zároveň obsahují hodně vlákniny, která okamžitě zasytí . Společně se sacharidy a bílkovinami tvoří skvělý základ zdravého jídelníčku. Celé 500gramové balení ovesných vloček se dá navíc pořídit pod 30 korun, takže cena na porci vychází jen na pár drobných a vejde se do každého rozpočtu.
Další přísady zvýší chuť i výživnou hodnotu Nebylo by to ale ono, kdyby se kaše ještě něčím neochutila. Dalšími přísadami uděláte radost nejen svým chuťovým buňkám, ale mohou vám pomoci tělo ještě lépe vyživit. Množství bílkovin, které podporují růst svalů a regeneraci, zvýšíte přidáním slunečnicových či chia semínek. Do kaše můžete vmíchat i svůj denní příjem proteinového prášku, nebo vyzkoušet řecký jogurt, který se často doporučuje do diet, protože obsahuje až 2,5× více bílkovin než klasický jogurt .
Ve vyvážené snídani nebo potréninkové svačině by neměly chybět ani zdravé tuky . Nasekejte si do kaše oříšky nebo využijte ochucená ořechová másla s čistým složením, které jí dodají úžasnou chuť. Výživovou hodnotu celého jídla ještě zvýšíte čerstvým nebo sušeným ovocem a kořením, jako je například skořice, která má protizánětlivé účinky a vysoký obsah antioxidantů.
Na každý den jiná Nemusíte se ale omezovat jen na ovesné vločky. Výborná kaše se dá připravit i z rýže, jáhel nebo třeba pohanky. Ve většině případů už koupíte hotový produkt, který stačí zalít horkou vodou. Ostatní druhy zkuste i v případě, že vám ovesná kaše vyhovuje a nemáte s její každodenní konzumací problém. Jiné kaše totiž mohou nabízet další benefity pro zdravý životní styl.
Čtěte také : Ani buldoček, ani mopsík: Tohle plemeno se narodilo jen proto, aby se válelo na gauči. Sportovci zapláčou
Rýžová kaše Kaše připravená z rýže vám bude chutnat studená i teplá. Má krémovou jemnou konzistenci a neutrální chuť, kterou můžete vyladit podle své libosti. Jedná se o rychlý zdroj energie, ale se snadnou stravitelností . Můžete si ji tedy dát i na svačinu před tréninkem bez obav, že vám bude těžko.
Jáhlová kaše Další výbornou surovinou do každodenního jídelníčku je jáhlová kaše. Potěší sportovce-celiaky, protože jde o přirozeně bezlepkovou potravinu . Jelikož obsahuje vitaminy skupiny B a vyšší množství bílkovin než rýžová a ovesná kaše, pomůže s regenerací těla po tréninku. Díky pomalu stravitelným sacharidům zase zasytí na delší dobu. Výborná je hlavně s přidáním medu a ovoce.
Pohanková kaše Bezlepkový jídelníček může zpestřit i pohanková kaše, kterou připravíte z pohankových vloček nebo zalitím instantní varianty. Pohanka je zdrojem rutinu, který prospívá imunitnímu systému a cévám. Obsahuje také kvalitní bílkoviny a vlákninu. Její nevýhodou může být pro některé lehce nahořklá chuť, kterou lze ale vyvážit výraznějším ochucením. Výborná je například kombinace s mlékem a sladkým banánem .
Ovesnou kaši si můžete připravit ve sklenici i přes noc a ušetřit si práci. Zdroj: Shutterstock Na míru vašim potřebám A podle čeho vybírat, jakou si zrovna uvaříte? Řídit se můžete nejen podle toho, která kaše vám nejvíc chutná, ale i podle účelu, který má splnit .
Pokud potřebujete rychle doplnit energii, dejte si rýžovou kaši . Chcete zasytit na delší dobu a dodat více bílkovin ? Jáhlová nebo pohanková kaše by měly být jasnou volbou. A pokud spěcháte nebo nemáte náladu vymýšlet složité kombinace, vždy můžete sáhnout po klasické ovesné kaši, která se dá připravit i namočením vloček přes noc . Nejenže si ušetříte práci, ale snídaně bude mít také lepší stravitelnost.
Ať už vyberete jakoukoliv variantu, vždy se vyplatí připravit si kaši z domácích surovin, kde máte jistotu nulového přidaného cukru , případě i absence nezdravých dochucovadel a zbytečné chemie. Pokud vybíráte z hotových produktů, čtěte pečlivě složení a upřednostňujte instantní kaše s minimem přidaných látek.
Zdroje: apetitonline.cz , vogue.com , prevention.com