Letní bramborový salát je klasika, která nesmí chybět na žádném letním stole. Přestože mnoho receptů spoléhá na majonézu, dnes se dozvíte, jak připravit svěží a lehký letní bramborový salát bez majonézy, který si zamilujete. Tento salát je skvělou volbou pro ty, kdo preferují lehčí verze, nebo se chtějí vyhnout majonéze z důvodu diety či chuti.
Obsah článku
- Bramborový salát
- Letní bramborový salát a čím se liší
- Co dát do letního bramborového salátu?
- Jak udělat bramborový salát bez majonézy?
- Tipy na přípravu a skladování letního bramborového salátu
Bramborový salát
Bramborový salát je v Česku takřka národní klasikou, která nesmí chybět na žádné sváteční tabuli, zvlášť o Vánocích či během letních grilovaček. Původ tohoto salátu sahá až do 18. století, kdy ho do Evropy přivezli Španělé spolu s bramborami z Ameriky. Ty podle úryvku na webu vyzivaspol.cz „Jako první je objevil a dovezl španělský dobyvatel a kronikář Pedro Cieza de Leon, …“.
Původně byl připravován spíše jako jednoduchá příloha k masu a postupně se vyvinul do mnoha variant, včetně těch bez majonézy, které jsou dnes velmi populární díky jejich lehkosti a svěžesti.
Letní bramborový salát a čím se liší
Letní varianta bramborového salátu se od klasiky liší především jeho lehkostí a svěžestí. Místo hutné majonézy se často používají jogurtové, bylinkové nebo octové zálivky, které skvěle doplňují sezónní zeleninu. Díky tomu je takový salát nejen zdravější, ale i osvěžující, ideální k letním grilovačkám nebo jako lehký oběd v horkém dni. Navíc ho můžete obohatit o čerstvé bylinky a křupavou zeleninu, které mu dodají chuť pravého léta.
Co dát do letního bramborového salátu?
Do letního bramborového salátu je nejlepší volit čerstvé a lehké ingredience, které dodají pokrmu příjemnou svěžest. Základem jsou samozřejmě kvalitní brambory, ideálně nové nebo varné brambory typu B, které po uvaření drží tvar a krásně nasají chuť zálivky. K nim se tradičně přidávají nakládané okurky, které salátu dodají jemnou kyselost a křupavost, a čerstvá cibule nebo jarní cibulka pro příjemný lehce štiplavý tón.
Neméně důležité jsou i bylinky, které umí celý salát povýšit na vyšší úroveň. Nejčastěji se používá petrželka, kopr nebo pažitka, které dodají salátu nejen krásnou barvu, ale i svěží aroma. Někteří do letního bramborového salátu rádi přidávají i kapku kvalitního olivového oleje nebo čerstvou šťávu z citronu, které podtrhnou jeho lehkost.
Jak udělat bramborový salát bez majonézy?
Bramborový salát bez majonézy je skvělou volbou pro všechny, kdo chtějí lehčí, zdravější a svěžejší variantu této tradiční pochoutky. Místo hutné majonézy použijete chutnou a osvěžující zálivku na bázi jogurtu, hořčice a bylinek, která salátu dodá jemnou krémovost bez zbytečných tuků. Tento letní bramborový salát je ideální ke grilovanému masu, rybě nebo jako samostatný lehký oběd.
Ingredience:
- 1 kg nových nebo středně varných brambor
- 1 menší cibule nebo 3-4 jarní cibulky
- 3-4 nakládané okurky
- 2 vařená vejce (volitelně)
- 150 g bílého řeckého jogurtu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- čerstvá petrželka nebo pažitka
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
Postup:
- Brambory dobře omyjte a uvařte ve slupce do měkka (asi 20-25 minut podle velikosti). Po uvaření je nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na větší kostičky.
- Nakrájejte najemno cibuli, nakládané okurky a vařená vejce na menší kousky.
- V míse smíchejte jogurt, hořčici, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby vznikla hladká zálivka.
- Přidejte k bramborám cibuli, okurky, vejce a nasekané bylinky, zalijte zálivkou a opatrně promíchejte, aby se všechny chutě spojily, ale brambory se nerozpadly.
- Salát nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě krásně propojily.
Tento letní bramborový salát bez majonézy je lehký, svěží a plný chuti. Díky jogurtové zálivce si ho mohou dopřát i ti, kdo omezují tuky nebo mají alergii na vejce. Výsledkem je osvěžující a chutný salát, který se hodí k letním posezením i na běžné dny.
Tipy na přípravu a skladování letního bramborového salátu
Pro přípravu letního bramborového salátu je důležité použít kvalitní čerstvé suroviny a brambory uvařit tak, aby nebyly rozvařené. Salát vždy dochucujte až po vychladnutí brambor, aby se zálivka dobře vstřebala a chutě se spojily.
Při skladování salát uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujte do dvou dnů, protože bez majonézy nemá tak dlouhou trvanlivost jako klasický salát. Pro ještě lepší chuť ho před podáváním můžete nechat odležet alespoň pár hodin.
Zdroje: fresh.iprima.cz – Klasický recept na vánoční bramborový salát, kucharkaprodceru.cz – Jak na bramborový salát: recept do kuchařských začátků