Rychlá a současně lehká večeře – to je občas záludnost. Zvláště tehdy, když nám už dochází fantazie. Stačí mít ale doma pár rajčat, okurku, červenou cibuli, mátu v květináči. Inspirujte se tímto prostým receptem. U rajčat je nejdůležitější jejich červené barvivo lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů v nich nejvíce najdete B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Co je ještě potěšující? Mají minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry. V uzavřených baleních sice nepoznáte, jak budou rajčata chutnat, alespoň k nim můžete přivonět přes malé otvory. Na chuti rajčat se nejvíce projevuje stádium zralosti při sběru a odrůda. Obecně platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy. Některé obchodní řetězce ale nechtějí svým zákazníkům identitu farmářů prozradit a nutí pěstitele dodávat rajčata v obalech pod svými privátními značkami. Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené. "<em>Máta peprná má pozitivní vliv na trávení a napomáhá k uchování normálních funkcí jater a žlučníku. Máta peprná je také spojována s příznivými účinky pro podporu správné funkce imunitního systému</em>,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová. Cibuli můžete použít, i pokud se chceme zbavit zápachu v ledničce nebo v domácnosti. Nakrájená cibule do sebe skvěle absorbuje všechny pachy. Vzhledem k tomu, že všechno pohlcuje, nikdy ji neskladujte do druhého dne, například rozpůlenou v potravinové fólii. Můžete ji ale nakrájet a dát ji do skleněné uzavíratelné nádoby do mrazničky. <h2>Ingredience</h2> <ul> <li>1 salátová okurka</li> <li>500 g rajčat</li> <li>2ks červené cibule</li> <li>1 svazek máty – větší množství</li> <li>šťáva z jednoho citrónu</li> <li>2 lžíce olivového oleje</li> <li>1/2 lžičky soli</li> </ul> <h2>Postup:</h2> 1. V malé misce si připravte dresink - smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte. 2. Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky. 3. Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte. Připravila: Věra Hájková