Klasické skořicové rolky bez cukru Skořicové rolky jsou pochoutkou, kterou mnozí milují pro její měkké těsto, voňavou skořicovou náplň a sladkou polevu. Klasické skořicové rolky jsou obvykle plné cukru, nutně ale být nemusí. Díky přirozené sladkosti jablečného pyré může být recept stejně lahodný a uspokojující.
Ingredience Na těsto
250 ml mléka 50 g jablečného pyré 60 g másla 500 g mouky 1 špetka soli ½ kostky čerstvého droždí Na náplň
70 g jablečného pyré 2 až 3 lžičky skořice Na polevu
70 g smetanového sýra 1 lžíce změklého másla 1 lžíce jablečného džusu Postup Nejprve si připravte těsto. Do hrnce dejte mléko a máslo a nechte máslo rozpustit. Poté v misce smíchejte mouku s jablečným pyré a špetkou soli. Do vzniklé hmoty rozdrobte droždí, přidejte vlažné mléko a vše hnětejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto zakryjte a nechte 45 minut odpočinout.
Mezitím můžete vymazat formu a smícháním pyré a skořice připravit náplň.
Odpočinuté těsto rozválejte a potřete ho náplní tak, abyste dodrželi centimetrové okraje. Poté těsto opatrně srolujte z dlouhé strany a rozkrájejte nožem na přibližně deset plátků. Plátky vložte do formy a nechejte 30 minut odpočívat. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů. Po odpočinutí vložte formu se s skořicovými rolkami do trouby a pečte asi 25 minut.
Než se rolky upečou, připravte si polevu tak, že rozšleháte smetanový sýr s měkkým máslem a jablečným pyré. Jakmile budou skořicové rolky upečené a vychladnou, potřete je polevou.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: I PÉCT SE DÁ BEZ SACHARIDŮ: VYZKOUŠEJTE LOW CARB RECEPTY S ŘADOU VÝHOD
Foto: Pexels Celozrnné skořicové rolky s datlovou náplní Pro ty, kteří hledají ještě výživnější alternativu, je tu recept na celozrnné skořicové rolky. Datle dodávají přirozenou sladkost a vlákninu, díky čemuž jsou tyto rohlíčky ideální jako svačina nebo vydatná snídaně.
Ingredience Na těsto
200 ml teplého mléka 1 balíček sušeného droždí 1 lžička jablečného octa 300 g celozrnné mouky 200 g hladké mouky 1 špetka soli 50 g rozpuštěného kokosového oleje nebo másla 50 g jablečného pyré Na náplň
150 g datlí bez pecek (namočených na 10 minut v teplé vodě a okapaných) 3 lžíce vody 2 lžičky mleté skořice 20 g kokosového oleje nebo másla Na polevu
100 g řeckého jogurtu 1 lžíce jablečného pyré ½ lžičky vanilkového extraktu Postup V misce smíchejte teplé mléko, sušené droždí a jablečný ocet. Nechte 5 až 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
Ve větší míse smíchejte celozrnnou a hladkou mouku se solí. Přidejte rozpuštěný kokosový olej (nebo máslo), jablečné pyré a drožďovou směs. Hnětejte asi 8 až 10 minut, dokud nezískáte mírně lepkavé těsto. Poté těsto zakryjte a nechte kynout na teplém místě přibližně hodinu a půl, nebo dokud se objem nezdvojnásobí.
Během kynutí těsta, vložte datle do mixéru se třemi lžícemi vody, skořicí a kokosovým olejem. Mixujte do hladké pasty. Pokud bude pasta příliš hustá, přidejte trochu vody.
Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše do obdélníku. Rozetřete rovnoměrně datlovou a skořicovou náplň, okraje nechte volné. Těsto srolujte z dlouhé strany a nakrájejte na 10 až 12 plátků. Plátky vložte do pekáče, přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Rolky pečte 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatohnědé.
Během pečení v misce smíchejte řecký jogurt, jablečné pyré a vanilkový extrakt. Po vychladnutí rolky potřete.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: BLESKOVÝ RECEPT BEZ MOUKY A CUKRU: VYZKOUŠEJTE ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ DO HRNEČKU
Foto: Pexels Rychlé skořicové rolky s banánovou náplní Nemáte čas čekat, až těsto vykyne? Zkuste skořicové rolky, které jsou hotové za chvilku a jejich sladkost navíc pochází výhradně ze zralých banánů a skořice. Perfektní, když máte chuť na něco sladkého.
Ingredience Na těsto
250 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva ½ lžičky soli 120 ml mléka 60 g rozpuštěného másla nebo kokosového oleje Na náplň
2 zralé vidličkou rozmačkané banány 2 lžičky mleté skořice 1 lžíce rozpuštěného másla Na polevu
50 g smetanového sýra 1 až 2 lžíce mléka ½ lžičky vanilkového extraktu Postup Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse smíchejte mléko s rozpuštěným máslem (nebo kokosovým olejem). Poté nalijte tekuté ingredience do suchých ingrediencí a rychle míchejte, dokud nevznikne měkké těsto. Následně v misce smíchejte rozmačkané banány se skořicí a rozpuštěným máslem.
Těsto přeneste na lehce pomoučenou plochu a vyválejte ho. Poté na něj rovnoměrně rozetřete banánovo-skořicovou náplň a opatrně ho srolujte z dlouhé strany a nakrájejte na přibližně 8 až 10 kusů. Plátky vložte do vymazané formy.
Troubu předehřejte na 200 °C. Rolky pečte 15 až 20 minut, nebo dokud nezískají zlatohnědou barvu a nebudou propečené. Během pečení umíchejte smetanový sýr, mléko a vanilkový extrakt do hladké polevy. Jakmile rolky vytáhnete z trouby, ještě horké je potřete připravenou polevou.
Zdroj: Allrecipes, Good Food