Pokud nejíte dostatek ovoce, zeleniny či mléčných výrobků, nejste sami. Připravujete tím však své tělo o důležité látky. Které to jsou a kde je najít? „<em>Hodně lidí jí více než je třeba, zároveň ale svému tělu nedodává dostatek živin. Často konzumujeme potraviny s vysokým obsahem kalorií, tuků a cukru, v nichž schází důležité vitaminy a minerály. Zároveň nejíme dostatek ovoce a zeleniny, které patří mezi nejbohatší zdroje těchto zdraví prospěšných látek. Nízká konzumace mléčných výrobků zase může vést k nedostatku vápníku a vitamínu D</em>“, vysvětluje Susan Bowerman, expertka na výživu. Ověřte si, zda každý den přijímáte dostatečné množství těchto důležitých látek. <h2>Kyselina listová</h2> <strong>Proč je důležitá:</strong> Kyselina listová (či tzv. folát, což je forma, v níž se vyskytuje v potravě) je jedním z osmi B vitaminů potřebných k vytváření a údržbě buněk, a to především v období zvýšeného buněčného růstu. Proto je velmi důležitá její konzumace před a během těhotenství. Kyselina listová slouží mimo jiné k vytváření genetického materiálu a červených krvinek. <strong>Kde ji najdeme:</strong> Jak název napovídá, nejhojněji se vyskytuje v zelené listové zelenině. Najdeme ji rovněž v chřestu, brokolici, avokádu, citrusech či luštěninách a oříšcích. <h2>Vitamin A</h2> <strong>Proč je důležitý:</strong> Klíčovou funkcí vitaminu A je podpora zdravého zraku. Má ústřední funkci při přenosu signálů z oka do mozku. Vitamin A dále podporuje kožní a sliznicové membrány, které tělu slouží jako přirozená bariéra proti infekcím. Přispívá rovněž ke zdravému fungování rozmnožovacího a imunitního systému. <strong>Kde ho najdeme:</strong> Ve své aktivní formě, kterou naše tělo dokáže okamžitě využít, se vitamin A nachází v některých živočišných produktech jako vajíčka, játra nebo máslo. Většinu této důležité látky však získáváme prostřednictvím betakarotenu, který je v těle přeměněn na aktivní formu vitaminu A. Betakaroten je barvivo, které dodává ovoci a zelenině tmavě zelenou, žlutou a oranžovou barvu. Nachází se v barevných potravinách včetně mrkve, dýní, broskví, meruněk, papáji, sladkých brambor, brokolice a listové zeleniny. <h2>Vápník</h2> <strong>Proč je důležitý:</strong> Nejvíce zastoupeným minerálem v lidském těle je právě vápník, který je uložen především v zubech a kostech. Většina lidí si uvědomuje, jak důležitý pro tyto části těla vápník je, má však i jiné funkce. Hraje důležitou roli v procesu svalových stahů, pomáhá regulovat srdeční tep a podporuje imunitní systém. <strong>Kde ho najdeme:</strong> Ačkoli si většina lidí spojuje vápník především s mléčnými výrobky, které patří k nejbohatším zdrojům, najdeme ho také v listové zelenině, tofu, luštěninách a mandlích. <h2>Vitamin D</h2> <strong>Proč je důležitý:</strong> Vitamin D stimuluje vstřebávání vápníku a fosforu ze zažívacího traktu. Je proto nezbytný pro vývoj a zdraví kostí a zubů, kam jsou tyto minerály ukládány. Podporuje také zdravé fungování svalů a imunitního systému. <strong>Kde ho najdeme:</strong> Naše tělo je schopné vitamin D samo vytvářet, pokud je vystaveno dostatku slunečního záření. Proto se vitaminu D někdy přezdívá „sluneční vitamin“. Mnoho lidí však nemusí mít slunečního záření dostatek, a to z mnoha důvodů. Přírodních zdrojů vitaminu D je pouze několik. Především jsou to tučné ryby, vaječné žloutky a játra. V mnoha zemích je o vitamin D obohacováno také mléko. <h2>Draslík</h2> <strong>Proč je důležitý:</strong> Draslík přispívá ke správnému fungování nervové soustavy, pomáhá k udržování zdravého krevního tlaku a podporuje extrakci živin z potravy. Všechny naše svaly včetně srdce navíc potřebují draslík ke správnému stahování. <strong>Kde ho najdeme:</strong> Ovoce a zelenina jsou plné draslíku. Nejlepšími zdroji mezi ovocem jsou meloun, banán, avokádo, meruňky, citrusy a jahody. Ze zeleniny zase sáhněte po rajčeti, mrkvi, špenátu nebo brokolici. Dobrým zdrojem draslíku je rovněž mléko. Připravila: Věra Hájková Zdroj: iamherbalifenutrition.com/category/health-and-wellness/ Foto: Bernadette Wurzinger Pixabay