Když je okurek nadbytek – i ty největší přebytky snadno zpracujete do čalamády. Pomůže i trik od tchyně. Všechny přebytečné okurky lze zpracovat do podoby pikantní čalamády. Stačí se jen držet osvědčeného receptu a výsledek bude perfektní.
Rok 2023 se pro pěstitele a milovníky okurek ukázal jako pozoruhodný, protože hojná úroda předčila všechna očekávání. Rostliny okurek vzkvétaly a z několika málo sazenic se urodily mnohdy i kilogramy zářivě zelených plodů. Tento přebytek vedl k prudkému nárůstu kulinářských experimentů – a právě proto se do popředí vrací právě čalamáda.
Konzervace ve sladké a pikantní eleganci
Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak si vychutnat okurky, je připravit je nakládané se sladkým a pikantním nálevem. K vytvoření této lahodné pochoutky se okurky nakrájí na tenké plátky a ve velké míse se smíchají s nakrájenou cibulí. Poté se vše bohatě posype solí, směs se důkladně promíchá a poté se nechá dvě hodiny odležet, aby se z ní uvolnila přebytečná vlhkost.
Mezitím se vařením octa, cukru a řady koření, jako jsou zrnka pepře, kari a chilli, připraví aromatický nálev. Po vychladnutí nálevu se z okurek a cibule vymačká přebytečná vlhkost a směs se namočí do nálevu. Takto naložené okurky se pečlivě uloží do čistých zavařovacích sklenic, uzavřou a poté se sterilují ve vodní lázni po dobu 20 minut při teplotě 70 °C. Tato tradiční metoda zajišťuje zachování jejich křupavosti a perfektní proniknutí chutí do všech složek pokrmu.

Foto: Pixabay
Čalamáda: Lehce pikantní zážitek
Tato pikantní nakládaná okurková pochoutka, připomínající americký styl relish, si získala širokou pozornost díky své výrazné chuti a všestrannosti. Čalamáda se vyznačuje pikantním a kořeněným profilem, takže je ideálním doplňkem řady pokrmů – ale můžete si ji jednoduše vychutnat i jako pomazánku na chlebu. Pro přípravu čalamády je zapotřebí jednoduchý, ale chuťově výrazný recept. Na toto kulinářské dobrodružství potřebujete:
- 2,5 kg okurek,
- 6 cibulí,
- 3 lžíce soli,
- 6 dl octa,
- 4o g cukru,
- mletý pepř,
- kari (tip od tchyně, bez něj to vážně není ono),
- mleté chilli
- a lžíci nasekaného kopru.
Okurky pečlivě omyjte a nastrouhejte na jemné plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a smíchejte s okurkami ve velké míse. Směs se vydatně posypte solí a nechte dvě hodiny odležet, aby okurky a cibule uvolnily přebytečnou vlhkost.
Nakonec si připravte aromatický solný nálev
Ten se skládá z octa, cukru a koření. Smíchejte ho s okurkami a vše přesuňte do sterilizovaných zavařovacích sklenic (nahoře nechte asi centimetr volného místa). Sklenice dobře uzavřete a sterilujte vodní lázni po dobu 20 minut při 70 °C. Výsledkem je lahodný pokrm, který dokonale vyvažuje pálivost koření s přirozenou svěžestí okurek a vytváří tak nakládanou zeleninu, která se hodí skoro všude.
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9365275/,
https://www.healthline.com/nutrition/pickled-foods-benefits,
https://www.ballmasonjars.com/recipes/homemade-relish/,
https://www.culturesforhealth.com/learn/fermentation/pickled-vegetables/,
https://extension.psu.edu/pickling-cucumbers,
https://www.seriouseats.com/sweet-pickle-relish-recipe
Náhledové foto: Pixabay
The post Když je okurek nadbytek – i ty největší přebytky snadno zpracujete do čalamády. Pomůže i trik od tchyně first appeared on Naše zahrada.