Klasiky, které nikdy nezklamou, ale mají své ale Pokud láska opravdu prochází žaludkem, výsledky nedávného průzkumu Barometr FOOD odhalily, jak se skrze chuťové pohárky nejrychleji dostat k srdci českého strávníka. Nejoblíbenějším jídlem je svíčková – pozitivní vztah k ní má 89,4 % české populace a 37,4 % strávníků ji přímo miluje. Na druhém místě se umístil smažený sýr, který má v oblibě jen o dvě procenta lidí méně.
„V posledních letech lze vysledovat trend, kdy strávníci tíhnou spíše k ověřeným klasikám,” uvádí ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková. Pokud jde o „hospodské chuťovky”, vítězí u Čechů tatarák, který má rádo 71,1 % populace a 37,3 % jej dokonce miluje, byť je také velké procento lidí, kteří ho ještě nikdy nevyzkoušeli.
Když dojde na dezert, dopřeje si největší procento Čechů, 40 % z nich, větrník. Zejména u dezertů je ale patrný pokles zájmu. Vliv na to má více faktorů – jedním z nich je cena.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: UPEČTE SI JEDEN Z KLASICKÝCH DEZERTŮ, KTERÝMI USPOKOJÍTE SVÉ CHUŤOVÉ POHÁRKY
Foto: Pexels „Rostoucí ceny se bezpochyby promítají do toho, co si hosté objednávají. Všimli jsme si lehkého poklesu u položek, které se dříve častěji objednávaly k pivu. Stejně tak vnímáme trend, kdy si hosté čím dál častěji dají pouze hlavní chod – dříve si k němu běžně přidávali předkrm i dezert. Dnes je mnohem těžší je k tomu přesvědčit,“ říká Jan Pípal, šéfkuchař Vinohradského Parlamentu z gastroaliance Together.
Roli v dnešní době hraje také původ produktů – Češi více vyhledávají lokální produkty. „V průzkumu nám až 27 % restaurací potvrdilo, že hosté více vyhledávají lokální produkty. Návštěvníci restaurací kvůli cenám zkrátka více zvažují, za co své peníze utratí, a často raději vsadí na to, co již znají,” komentuje tento faktor Aneta Martišková ze společnosti Edenred.
V neposlední řadě má vliv větší zájem Čechů o zdravější stravování. Ten v průzkumu potvrdilo až 82 % z nich. „Po vydatném obědě, jako je například svíčková s polévkou, už dezert většinou není potřeba. Takové jídlo může například pro drobnější ženu představovat téměř celodenní příjem energie,“ říká k tématu nutriční specialistka Hana Pávková Málková ze společnosti STOB. „Občas si určitě sladkou tečku může dopřát každý z nás, ideálně ale po lehčím hlavním chodu a bez polévky. Pokud například zvolíme oblíbený větrník, musíme počítat s tím, že obsahuje hodně tuku a může mít stejně energie jako celé hlavní jídlo, “ dodává.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: JAKÉ JSOU LETOŠNÍ SNÍDAŇOVÉ TRENDY? BOHATŠÍ, CHYTŘEJŠÍ, ALE TAKÉ TROPIČTĚJŠÍ A ALTERNATIVNĚJŠÍ
Foto: Unsplash Klasické recepty s novým nádechem Je možné si užít oblíbená klasická jídla, aniž by vám bylo těžko na žaludku? Rozhodně ano. S trochou kreativity a otevřenou myslí lze i klasická jídla proměnit v něco lehčího a modernějšího, co nezklame ani ty, kteří je milují nejvíce.
Lehčí, ale pořád poctivá svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem Svíčková, královna české kuchyně, nemusí být tak těžkým jídlem. Nabízí se hned několik úprav. Místo tučné smetany do omáčky použijte smetanu na vaření s nižším obsahem tuku nebo bílý řecký jogurt, máslo nahraďte olivovým olejem a přidejte více zeleniny. Knedlíky vylepšete například celozrnnou moukou.
Ingredience na 4 porce Na omáčku
500 g hovězího masa (lepší zadní nebo roštěná) 2 mrkve 1 petržel ¼ celeru ¼ dýně hokkaido 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 150 ml smetany na vaření (12 až 15 %) nebo řeckého jogurtu 1 lžíce plnotučné hořčice 2 bobkové listy nové koření pepř sůl citronová šťáva Na knedlíky
300 g celozrnné pšeničné mouky 200 g polohrubé mouky ½ kostky droždí 1 vejce 250 ml vlažného mléka špetka soli Postup Maso osolte, opepřete a krátce zatáhněte v hrnci na oleji. Poté přidejte na kostky nakrájenou zeleninu, cibuli a koření a vše orestujte. Následně podlijte vodou nebo vývarem a duste doměkka. Jakmile bude maso měkké, vyjměte jej z hrnce.
Zeleninu rozmixujte dohladka, zjemněte smetanou či jogurtem a dochuťte hořčicí a citronovou šťávou.
Z droždí, mléka a mouky připravte kvásek na knedlíky. Poté ho smíchejte se zbytkem ingrediencí a nechte kynout. Po vykynutí vytvarujte šišky, a ty vařte v páře přibližně 20 minut.
Před podáváním maso i knedlíky nakrájejte na plátky.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: „ŘÍZKOVÉ KÓMA” NEMUSÍ BÝT SOUČÁSTÍ RODINNÝCH SEŠLOSTÍ, OSLAV ANI KAŽDODENNÍHO DNE
Foto: Unsplash Zdravější smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou Smažený sýr nechybí na jídelním lístku snad v žádné české restauraci. Typicky se podává s hranolkami a tatarskou omáčkou. I toto jídlo si můžete připravit ve zdravější verzi. Stačí udělat několik změn – například použít kvalitní tvrdý sýr s nižším obsahem tuku a péct ho i s hranolkami v troubě, tatarskou omáčku připravit na bázi jogurtu a přidat čerstvý salát.
Ingredience Na smažený sýr a hranolky
4 plátky light eidamu nebo mozzarelly (30-45 % tuku v sušině) hladká mouka 2 vejce celozrnná strouhanka nebo drcené kukuřičné lupínky brambory nebo batáty řepkový olej ve spreji sůl pepř Na tatarskou omáčku
4 lžíce bílého jogurtu (řecký 0-3 % tuku) 1 lžíce lehké majonézy nasekané okurky hořčice sůl pepř citronová šťáva Postup Brambory nebo batáty nakrájejte na hranolky, promíchejte s trochou oleje, osolte a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Plech vložte do trouby a hranolky pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 30 minut dozlatova.
Mezitím obalte sýr v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a přidejte na plech v troubě. Pečte po dobu přibližně 10 až 15 minut, dokud sýr nezezlátne.
Tatarskou omáčku připravte smícháním všech surovin. Jídlo podávejte se zeleninovým salátem.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: POKUD MÁTE NA POLIČCE KUCHAŘKY, ALE VAŘÍTE STÁLE DOKOLA TO STEJNÉ, JE ČAS, ABYSTE ZALOŽILI COOKBOOK CLUB
Foto: Unsplash Tatarák z červené řepy Kdo říká, že hospodské chuťovky nemohou být zdravé? Připravte si místo klasického tataráku z hovězího masa jeho alternativu z červené řepy a jako přílohu zvolte celozrnné pečivo.
Ingredience na 2 porce 200 g vařené červené řepy 1 malá šalotka 1 lžička worcesteru 1 lžíce olivového oleje 1 lžička dijonské hořčice 1 lžička nasekaných kaparů pepř sůl celozrnné pečivo Postup Řepu nahrubo nastrouhejte a šalotku najemno nakrájejte. Poté obě suroviny smíchejte s dijonskou hořčicí, olivovým olejem, worcesterem a směs osolte a opepřete dle chuti. Podávejte s celozrnným pečivem.
Tip: Talíř můžete při podávání ozdobit například rukolou.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: MINDFUL EATING REAGUJE NA TEMPO DNEŠNÍHO SVĚTA A PŘINÁŠÍ PROTIVÁHU S VÝHODAMI
Foto: Unplash Větrník jako obláček Větrník ne jako kalorická bomba? Ano. Klasickou hladkou mouku ale vyměňte za celozrnnou, snižte množství cukru a nahraďte karamelovou polevu tou z hořké čokolády.
Ingredience na 8 až 10 kusů Na těsto
150 g celozrnné špaldové mouky 100 g hladké mouky 80 g másla nebo kokosového oleje 250 ml vody 4 vejce špetka soli Na krém
200 ml 30% smetany ke šlehání 150 g řeckého jogurtu 2 lžíce javorového sirupu nebo třtinového cukru 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt Na polevu
50 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 %) 1 lžička kokosového oleje Postup Vodu s máslem nebo kokosovým olejem přiveďte v hrnci k varu, poté vmíchejte mouku a mícháme, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn. Po vychladnutí vmíchejte vejce.
Těsto naneste na plech do tvaru větrníků, následně vložte ho trouby a pečte na 200 °C přibližně 25 minut.
Mezitím v misce vyšlehejte smetanu, do ní vmíchejte jogurt, sirup a vanilku. Poté směs zchlaďte.
Upečené těsto vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout. Nakonec větrníky rozkrojte, naplňte krémem a přelijte polevou z rozpuštěné čokolády smíchané s kokosovým olejem.
Zdroj: Tiskové materiály, autorský text