Vaření vajec je jedna z prvních činností, které lidé v kuchyni zvládnou. Ale rozhodně není jednoduchá. Někteří si celý život neuvědomí, že vejce vaří špatným způsobem. To je chyba, protože tím mohou ublížit svému zdraví. Anebo si přinejmenším přidělávají zbytečnou práci a utrácejí peníze navíc.
Stará vejce jsou dobrá vejce
U přípravy vajec natvrdo je lepší volit vejce, která vám v ledničce leží alespoň pět dní. Lépe se po uvaření loupou, takže vám polovina bílku nezůstane při loupání na skořápce.
Foto: Freepik.com Sůl je nad zlato
U vajec natvrdo ještě na chvíli zůstaneme. Jejich nejčastější způsob přípravy je vložit je do studené vody, která se postupně zahřívá i s vejci. Ale tak se to nemá dělat. Místo toho byste měli vodu v hrnci osolit, nechat začít vařit a teprve potom do ní vejce umístit.
V takovém případě používejte vejce o skoro pokojové teplotě. Pokud víte, že chcete vejce vařit, vytáhněte je předtím z lednice a nechte venku na kredenci. To může ale zabrat až několik hodin.
Jestliže pospícháte a nemáte tolik času, můžete je ponořit do teplé vody, abyste přípravu urychlili. Vajíčka přímo z lednice by každopádně po vložení do horké vody popraskala. Po zahřání vody do hrnce vejce opatrně vložte a vařte je osm až deset minut.
Máslo anebo olej?
Volská oka připravovaná na másle či slunečnicovém oleji jsou prý zdravější, říká se. Chyba lávky! Máslo i slunečnicový olej se zahřejí rychleji než jiné potraviny. Kvůli tomu do vejce proniknou škodlivé látky.
Čemu tedy dát přednost? Vedle nesáhnete s olivovým olejem či avokádovým olejem. Olivový olej je nejlepší, protože má neutrální chuť. Totéž se nedá prohlásit například o kokosovém či sezamovém oleji, které rovněž někteří lidé používají. A pokud přesto nedáte dopustit na vajíčka na másla, využijte přepuštěné máslo.
Trpělivost přináší růže
Předtím než začnete vajíčka smažit, je klíčové nechat pánvičku zahřát. Pokud je umístíte na studenou pánvičku, nejenže příprava potrvá déle, ale také riskujete, že vajíčka nedovaříte. To může představovat riziko pro vaše zdraví.
Míchaná vajíčka versus mléko
Probrali jsme vajíčka natvrdo i volské oko, takže zbývají míchaná vajíčka. Pokud je převaříte, je to, jako kdybyste žvýkali gumu. Připravujte míchaná vajíčka při středním varu, aby se nestalo, že se bílek uvaří rychleji než žloutek.
Někdy lidé přidávají k míchaným vajíčkům mléko. Nedělejte to! Pokud si chcete pochutnat na báječně krémových vajíčkách, jednoduše je vařte na střední teplotu po dostatečně dlouhou dobu. Mléko z nich udělá gumový paskvil, který nebude chutnat vám ani nikomu jinému.
Zdroje: https://www.foodrepublic.com/1562168/mistakes-cooking-fried-eggs, https://www.tastingtable.com/738725/the-biggest-mistakes-youre-making-with-eggs, https://techsvet.cz/zajimavosti/vareni-vajec-chyby/luboskratky/, https://www.tasteofhome.com/collection/mistakes-you-might-be-making-with-eggs/