<h2>Emulgátory v potravinách </h2> <p>V dnešní době se stále více zajímáme o <a href="https://www.fithyve.com/cs/emulgatory-v-potravinach-proc-je-pouzivame?srsltid=AfmBOoozpgvLGhKWM6Xo9jQyacmxs9Tgpvrh3qtVNZ8Ykvue3_inqWoE&amp;utm_source=eco&amp;utm_medium=newsfeed" target="_blank" rel="noopener noreferrer">složení potravin</a>, které konzumujeme. Jednou ze skupin látek, které často najdeme v průmyslově zpracovaných výrobcích, jsou <strong>emulgátory</strong>. Přesto o nich mnoho lidí slyší, málokdo ví, jak přesně fungují a proč jsou v <a href="https://www.nespechej.cz/clanky/potraviny-ktere-denne-jite-sila-20250422-3982.html?utm_source=eco&amp;utm_medium=newsfeed" target="_blank" rel="noopener noreferrer">potravinách</a> používány. Tento článek vás provede světem emulgátorů, jejich funkcí s možnými dopady na zdraví.</p> <h2>Co jsou emulgátory a jak fungují</h2> <p>Emulgátory jsou povrchově aktivní látky, které umožňují vytvořit stabilní směs, tzv. emulzi, ze dvou či více vzájemně nemísitelných kapalin, nejčastěji <strong>oleje a vody</strong>. Bez emulgátoru by se tyto složky oddělily, například<strong> majonéza </strong>by se rozpadla na tukovou a vodní část. Princip jejich působení spočívá v jejich molekulární struktuře. Část molekuly je <strong>hydrofilní</strong>, což znamená že přitahuje vodu zatím co druhá část je <strong>lipofilní</strong>, což znamená že přitahuje tuky. Tím umožňují spojit obě fáze do jedné homogenní směsi, která si udrží svou konzistenci.</p> <h2>Kde se emulgátory v potravinách používají </h2> <p>Najdeme je v mnoha běžných potravinách, nejčastěji se používají <strong>při výrobě chleba, cukrovinek, čokolády, zmrzliny, margarínu, mastných výrobků nebo omáček</strong>. V<a href="https://www.nespechej.cz/clanky/cesi-pecivo-potraviny-20250710-4953.html?utm_source=eco&amp;utm_medium=newsfeed" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> chlebu </a>například pomáhají zlepšit kynutí, zjemňují strukturu střídky a prodlužují trvanlivost, aby chleba neztrácel vláčnost a nebyl suchý. <strong>V čokoládě</strong> jsou emulgátory nezbytné pro správnou konzistenci a chuť. <strong>Ve zmrzlině</strong> zase umožní vytvořit hladkou texturu a stabilitu při zmrazování a rozmrazování.</p> <h2>Margaríny</h2> <p>Margaríny získávají díky emulgátorům stabilitu a požadovanou strukturu, zatímco v masných výrobcích jako<strong> párky </strong>zajišťují rovnoměrné rozptýlení tuku v mase. Co takové<a href="https://www.products.pcc.eu/cs/blog/emulgatory-pouzivane-v-potravinarskem-prumyslu/?utm_source=eco&amp;utm_medium=newsfeed" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> přirozené nebo syntetické emulgátory</a>? Ano, mohou být přírodního původu, jako jsou například<strong> lecitiny</strong> získané ze sójových bobů, nebo synteticky vyráběné<strong> chemické látky</strong>. Obě skupiny se běžně používají a jsou <a href="https://bezpecnostpotravin.cz/termin/emulgatory/?utm_source=eco&amp;utm_medium=newsfeed" target="_blank" rel="noopener noreferrer">legislativně regulovány</a>.</p> <h2>Vliv na zdraví</h2> <p>I když jsou emulgátory považovány za bezpečné a jejich používání je <strong>přísně kontrolováno</strong>, stále více studií naznačuje, že jejich nadměrná konzumace může mít <strong>negativní dopad na naše zdraví</strong>. Některé totiž mohou ovlivňovat <strong>střevní mikroflóru</strong>, tedy soubor mikroorganismů v našem trávicím traktu, což může vést k trávicím potížím nebo zánětlivým stavům. Výzkumy ukazují, že průmyslové zpracované potraviny s vysokým obsahem emulgátorů mohou měnit složení<strong> střevních bakterií a podporovat záněty</strong>, které jsou spojovány s různými zdravotními problémy, včetně <strong>obezity či</strong> <a href="https://www.profibio.cz/blog/emulgatory--tichy-nepritel-v-potravinach-zpusobuje-nevysvetlitelne-travici-potize/?srsltid=AfmBOopLbUFQ6TFcSz5TjFrfcEG6stR5w4nw8Dd1Q8dlKrKfB8w9PcCP&amp;utm_source=eco&amp;utm_medium=newsfeed" target="_blank" rel="noopener noreferrer">autoimunního onemocnění</a>. </p> <h2><a href="https://www.nespechej.cz/clanky/potraviny-emulgatory-20250711-4963.html?utm_source=eco&amp;utm_medium=newsfeed&amp;utm_campaign=video" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Video k článku ZDE</a></h2><br /> <br /> <p>Zdroje článku: <a href="https://www.fithyve.com/cs/emulgatory-v-potravinach-proc-je-pouzivame?srsltid=AfmBOoozpgvLGhKWM6Xo9jQyacmxs9Tgpvrh3qtVNZ8Ykvue3_inqWoE" target="_blank" rel="noopener noreferrer">fithyve.com</a>, <a href="https://www.products.pcc.eu/cs/blog/emulgatory-pouzivane-v-potravinarskem-prumyslu/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">products.pcc.eu</a>, <a href="https://bezpecnostpotravin.cz/termin/emulgatory/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">bezpecnostpotravin.cz</a>, <a href="https://www.nespechej.cz/clanky/potraviny-emulgatory-20250711-4963.html" target="_blank" rel="noopener noreferrer">nespechej.cz</a></p>