<p>Když se řekne ořechový řez, většina z nás si vybaví slavnostní moučník, který voní domovem, pečením a poctivou prací. Tenhle dezert je přesně takový – nadýchaný korpus, jemný krém a pražené vlašské ořechy, které dodají každému soustu křupavost a hloubku. Je to moučník, který se hodí na víkendové posezení s rodinou, ale klidně i na slavnostní tabuli. A co je na něm nejlepší? Že ho zvládnete připravit doma, bez složitých postupů a s běžnými surovinami.</p> <p>Ořechové řezy mají v české kuchyni dlouhou tradici. Vznikaly už v dobách, kdy se peklo z toho, co bylo zrovna po ruce – a ořechy nechyběly snad v žádné spíži. Vlašské ořechy, které jsou základem tohoto receptu, mají původ až v oblasti dnešního Íránu, odkud se postupně rozšířily do Evropy. U nás se jim daří hlavně na jižní Moravě, kde jsou dodnes symbolem podzimu a sklizně. Jsou výživné, plné zdravých tuků, vitamínů a minerálů – a navíc skvěle chutnají.</p> <p>V kuchyni mají ořechy široké využití. Hodí se do buchet, koláčů, cukroví, ale i do slaných jídel. Můžete je přidat do salátů, pomazánek nebo je použít jako součást obalovací směsi. V dezertu, jako je tenhle řez, vynikne jejich chuť naplno – zvlášť když je předem lehce opražíte. Pokud chcete recept obměnit, můžete do krému přidat kapku rumu, skořici nebo třeba karamel. Skvěle funguje i kombinace s čokoládou nebo ovocem.</p> <p>Ořechový řez na plech je zkrátka sázka na jistotu. Spojuje v sobě klasiku s moderním pojetím a potěší každého, kdo má rád poctivé domácí pečení.</p> <p><span>Začněte s přípravou krému. Vejce vyšlehejte s klasickým i vanilkovým cukrem a škrobem. Jakmile se ingredience propojí, přidejte mléko a směs vařte 2–3 minuty, do zhoustnutí. </span></p> <p><span>Krém přelijte do mísy, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte zcela vychladnout. Mezitím pražte ořechy na suché pánvi po dobu 10–20 minut. Poté je odstavte z tepla a pokračujte s přípravou těsta na korpus. </span></p> <p><span>Vejce vyšlehejte se špetkou soli a klasickým i vanilkovým cukrem do světlé pěny, do které vešlehejte směs mouky a kypřicího prášku do pečiva. </span></p> <p><b><i>Tip:</i></b><i><span> Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.</span></i></p> <p><span>Do těsta vmíchejte rozmixované vlašské ořechy a směs vlijte do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem. Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut a nechte ho vychladnout. </span></p> <p><span>Korpus horizontálně rozřízněte na dvě části, z nichž jednu vložte do dortového ráfku a dokončete přípravu krému. Změklé máslo šlehejte 1–2 minuty, dohladka a následně do něj vešlehejte vychladlý základ na krém. </span></p> <p><span>Do krému vmíchejte nasekané pražené ořechy a polovinou směsi pokryjte první část korpusu, který jste umístili do dortového ráfku. Náplň poté zakryjte druhou částí korpusu, kterou potřete zbytkem krému. </span></p> <p><span>Ořechový řez na plech vložte na 4 hodiny do lednice a servírujte ho nakrájený na kousky. </span></p> <p><b><i>Tip:</i></b><i><span> Každou porci ozdobte trochou nasekaných ořechů. </span></i></p> <p><em>Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině <a href="https://www.facebook.com/groups/top.dezerty/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty</a>.</em></p> <h2>Videopostup krok za krokem</h2> <p><iframe src="https://www.youtube.com/embed/FyqqVZ7bUZs?si=-x5CJazJKtXG__f5" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p> <p><span>Zdroj receptu: </span><a href="https://www.youtube.com/@DieBestenRezepte" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><span>Nejlepší recepty</span></a></p>