<p><em>„Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí – například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů by zákazníci měli naopak vybírat až na konci nákupu,"</em> radí <strong>potravináři</strong>.</p> <p>Pokud lidé přepravují jídlo v autě, doporučuje komora umístit ho tak, aby bylo izolováno od horka, nejlépe do autochladničky, izolovaných boxů nebo alespoň termotašek. <em>„Citlivé potraviny se totiž mohou zkazit už po několika desítkách minut při vystavení teplotám nad 30 stupňů Celsia,"</em> upozorňuje komora.</p> <p>Důležité je podle potravinářů také v tropických dnech zamezit prudkému kolísání teploty, například vejce se totiž při přechodu z nízké teploty do horka orosí a voda na povrchu následně vytváří riziko pro šíření mikroorganismů. Podobné riziko hrozí také třeba při orosení chleba.</p> <p>Na dodržování správných hygienických podmínek by lidé neměli zapomínat ani při přípravě pokrmů či grilování. <em>„Rizikové je především několikahodinové skladování v teple a následná konzumace nebo i pozdní chlazení. Pokud grilované potraviny nelze sníst v řádu desítek minut, je vhodné je ihned po zchladnutí přesunout do lednice,"</em> uvedla komora.</p> <p>Problémy mohou nastat i tehdy, pokud se delší dobu v teple skladované grilované maso následně zmrazí a konzumuje až po delší době, zejména pokud se pečou velké kusy jako kýta, krůta či celá kuřata, upozornila komora. <em>„V tomto případě nemusí pomoci ani dodatečné tepelné opracování. Některé toxiny, které způsobují zažívací zdravotní potíže, jsou totiž termostabilní,"</em> podotkli potravináři.</p> <p>Množení bakterií hrozí i u prodejců zmrzlin, tvrdí komora. Podle ní je častým problémem namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá, a pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií. Komora obecně doporučuje vyhnout se stánkům s malou frekvencí výdeje a absencí hygienického zázemí.</p> <p>Při cestování do exotických zemí doporučuje komora vyhnout se kostkám ledu a pít pouze balenou vodu, což platí i při čištění zubů. V exotických podmínkách podle potravinářů obecně platí pravidlo, aby lidé jedli jen to, co je dobře uvařené, oloupané, nebo balené.</p>