<p>Hrnkový meruňkový koláč s drobenkou je přesně ten typ moučníku, který zvládnete připravit i s minimem času a bez vážení surovin. Stačí pár základních ingrediencí, jeden hrnek a chuť na něco sladkého. Recept z Youtube kanálu Vaření s Jančou je jednoduchý, ale výsledek vás mile překvapí — vláčné těsto, šťavnaté meruňky, jemný tvaroh a křupavá drobenka vytvoří kombinaci, která provoní celý byt a potěší každého, kdo si rád dopřeje domácí dezert. V článku se podíváme, kde má hrnkový koláč své kořeny, proč je tak oblíbený a jak si ho můžete upravit podle vlastní chuti.</p> <p>Hrníčkové koláče mají v české kuchyni dlouhou tradici. Vznikly jako praktická odpověď na potřebu rychlého pečení bez složitého vážení — stačil obyčejný hrnek a pár surovin, které byly běžně doma. Právě díky své jednoduchosti se staly oblíbenou volbou pro víkendové pečení, nečekané návštěvy nebo chvíle, kdy prostě dostanete chuť na něco sladkého. Meruňková varianta s drobenkou je jednou z nejklasičtějších — spojuje v sobě ovocnou svěžest, máslovou křupavost a vláčnost, kterou dodává tvaroh.</p> <p>Místo meruněk můžete použít švestky, borůvky, jablka nebo třeba rybíz. Drobenku lze obohatit o skořici, nasekané ořechy nebo kokos. Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do těsta citronovou kůru nebo vanilkový cukr. Tvarohovou vrstvu můžete nahradit zakysanou smetanou, mascarpone nebo nechat koláč úplně bez ní — záleží jen na vás. A pokud chcete koláč trochu slavnostnější, podávejte ho s kopcem šlehačky nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.</p> <p>Hrnkový meruňkový koláč s drobenkou je zkrátka dezert, který má všechno: jednoduchost, chuť, vůni i možnost přizpůsobení. Je to návrat k domácímu pečení, které nestojí moc času ani úsilí, ale přináší radost. Ať už ho připravíte podle původního receptu nebo si ho upravíte po svém, jedno je jisté — tenhle koláč zmizí z plechu rychleji, než stihnete uvařit kávu.</p> <p><span>Mouku smíchejte s cukrem, mlékem, olejem, kypřicím práškem do pečiva, vejcem a vytvořte těsto. </span></p> <p><b><i>Poznámka:</i></b><i><span> Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.</span></i></p> <p><span>Těsto vlijte do formy na pečení, vyložené pečicím papírem, pokryjte ho na několika místech tvarohem, smíchaným s moučkovým cukrem a konzervovanými meruňkami. </span></p> <p><span>Meruňky posypte drobenkou, připravenou z moučkového cukru, mouky a másla. Hrnkový meruňkový koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.</span></p> <p><b><i>Tip:</i></b><i><span> Zda je koláč upečený, otestujte špejlí.</span></i></p> <p><em>Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině <a href="https://www.facebook.com/groups/top.dezerty/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty</a>.</em></p> <h2>Videopostup krok za krokem</h2> <p><iframe src="https://www.youtube.com/embed/DXZINBr6IXw?si=gMQWoWMdoSi17Smn" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p> <p><span>Zdroj receptu: </span><a href="https://www.youtube.com/c/Va%C5%99en%C3%ADsJan%C4%8Dou" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><span>Vaření s Jančou</span></a></p>