<p>Kuchař Josef Maršálek radí ve své nejnovější knize Sklizeň, jak nejlépe zavařovat ovoce a zeleninu ze zahrádky, pokud úrodu už nestihnete zkonzumovat čerstvou. Připomíná čtyři důležité principy - vysoká teplota, sterilizace, vzduchotěsné uzavření a příznivé pH - a krok po kroku čtenáře provádí postupem zavařování, jak to dělaly už naše maminky a babičky. Zbývají vám letos nějaké jahody nebo třešně? Pusťte se do toho! </p><p><strong>Kuchař Josef Maršálek (43) </strong>považuje umění zavařování za jednu z důležitých dovedností, pokud chcete dokonale uchovat úrodu z <a class="e-rte-anchor" href="https://www.lifee.cz/zelene-kralovstvi-agaty-hanychove-navstivili-jsme-luxusni-zahradni-domek-na-kterem-by-pry-mohla-pristat-helikoptera-11df6" title="vlastní zahrádky" target="_blank" rel="noopener noreferrer">vlastní zahrádky</a>.<strong> Sám má na své zahradě nedaleko Českých Budějovic na 60 druhů ovoce a zeleniny!</strong><em> „</em><span><em>Ať už jde o prostou radost z vytvoření vlastních zásob, touhu po soběstačnosti, nebo snahu žít šetrněji k přírodě, zavařování a konzervování by se mělo stát nedílnou součástí každé domácnosti v podobě bohatě vybavené spíže či kredence plné barev a chuti,“ </em>píše Maršálek ve své nejnovější knize Sklizeň. <em>„Je to<strong> cesta k udržitelnosti a zdravému životnímu stylu</strong>, která nás spojuje s našimi blízkými i s moudrostí našich předků.“</em></span></p><p><span><em><strong>Doporučené video: </strong>Na zahradě Josefa Maršálka najdete skoro všechno</em></span></p><h2><span><em><div> <div class="video-thumbnail-container"><div class="article-player article-player-7fae45 extra-embed ui-burda-video-player"></div></div> </div></em></span><span>Zavařování podle Josefa Maršálka</span></h2><p>Klíčové jsou podle <a class="e-rte-anchor" href="https://www.lifee.cz/domaci-kvasek-podle-josefa-marsalka-s-jeho-radami-z-nej-upecete-chleba-nadychany-a-krupavy-abbbb" title="Josefa Maršálka" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Josefa Maršálka</a> v průběhu zavařování<strong> čtyři principy</strong> - <span>vysoká teplota, sterilizace, vzduchotěsné uzavření a příznivé pH. Jedině tak budou zavařené potraviny bezpečné k užívání, budou mít dlouhou trvanlivost a <strong>uchovávají si většinu své nutriční hodnoty</strong>.</span><br /></p><p><span><strong>Vysoká teplota: </strong><em>„</em></span><em>Při zavařování se potraviny <strong>zahřívají na vysoké teploty, což pomáhá zabíjet mikroorganismy</strong> (bakterie, plísně a kvasinky), které mohou způsobovat zkažení,“</em> vysvětluje Maršálek. <em>„Tento proces také inaktivuje enzymy, které by mohly ovlivnit kvalitu a chuť potravin.“</em></p><p><strong>Sterilizace:</strong> Zásadní krok, který zajistí bezpečnost zavařovaných potravin a také jejich <a class="e-rte-anchor" href="https://www.lifee.cz/jak-a-kde-skladovat-brambory-aby-vydrzely-co-nejdele-optimalni-je-sklep-s-kminovou-silici-ale-preckaji-i-ve-spizi-aec8e" title="dlouhodobou trvanlivost" target="_blank" rel="noopener noreferrer">dlouhodobou trvanlivost</a>. Zahříváním potravin na dostatečně vysokou teplotu se zničí všechny formy bakterií. <em>„Může se provádět buď <strong>v tlakovém hrnci, kde se dosahuje teplot nad 100 °C</strong>, nebo běžnou sterilizací, která zahrnuje zahřívání potravin na 100 °C pro potraviny s nižším pH,“</em> radí Maršálek.</p><p><strong>Vzduchotěsné uzavření: </strong>Celý proces by přišel vniveč, pokud by potraviny nebyly uzavřeny ve vzduchotěsných sklenicích tak, <strong>aby se dovnitř nedostal vzduch a nedošlo k oxidaci</strong>.<em> „Tím se snižuje riziko růstu mikroorganismů, které potřebují k životu kyslík. Správné uzavření také pomáhá udržet chuť, vůni a nutriční hodnotu potravin,“ </em>říká autor knihy Sklizeň. </p><p><strong>Příznivé pH: <em>„</em></strong><span><em>Dalším faktorem, který přispívá k dlouhé trvanlivosti zavařených výrobků, je pH pod 4,6, slané a cukernaté prostředí,“</em> vzkazuje Maršálek. Přirozeně<strong> nízké pH nebo vysoké množství cukru</strong>, které mnohé potraviny přirozeně mají, pomáhá v prevenci růstu mikroorganismů. </span></p><h2><span><br /><a href="https://www.lifee.cz/domaci-kvasek-podle-josefa-marsalka-s-jeho-radami-z-nej-upecete-chleba-nadychany-a-krupavy-abbbb" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><h3>Domácí kvásek podle Josefa Maršálka: S jeho radami z něj upečete chleba nadýchaný a křupavý</h3></a><br /></span><span>Správný postup při zavařování</span></h2><p>Josef Maršálek zdůrazňuje, že <strong>sklenice je před celým procesem nutné důkladně umýt a sterilizovat</strong> - například <strong>v troubě při teplotě 100 °C po dobu 15–20 minut</strong>, ale poslouží také myčka nebo <a class="e-rte-anchor" href="https://www.lifee.cz/bydleni/tri-kroky-k-ciste-mikrovlnce-prekvapive-potrebujete-jen-vodu-a-citron_144820.html" title="mikrovlnná trouba" target="_blank" rel="noopener noreferrer">mikrovlnná trouba</a>.<em> „Ujistěte se, že všechny nástroje a pracovní plochy jsou čisté, aby se minimalizovalo riziko kontaminace,“ </em>radí Maršálek. Pozornost věnujte také kvalitě ovoce nebo zeleniny, kterou budete zavařovat, protože <strong>zkažené kousky mohou v zavařenině nadělat pěknou paseku</strong>. </p><p><em>„Doba zavařování závisí na velikosti a zralosti plodů a zeleniny. Mějte na paměti, že <strong>menší kousky se zavařují rychleji než větší</strong>,“ </em>říká Maršálek a ve své knize také nabízí obsáhlý seznam doby zavařování těch nejběžnějších druhů ovoce a zeleniny. Doporučenou teplotu, <strong>obvykle 85–90 °C</strong>, je dobré přesně dodržovat. <em>„Sklenice by měly být plněny tak, aby od horní hrany zůstaly 1–2 cm volného prostoru. To umožní <strong>expanzi během zavařování</strong>,“</em> přidává Maršálek důležitý detail.</p><h2>Pomůže citronová šťáva nebo jedlá soda</h2><p> Sklenice potom nechte vychladnout při pokojové teplotě, a <strong>pokud je na pár minut obrátíte dnem vzhůru</strong>, zajistíte jim lepší hermetické uzavření. Hotový produkt potom skladujte na chladném, tmavém a suchém místě, ideálně <strong>ve sklepě, kam neproniká přímé sluneční záření</strong>.<em> „U některých druhů (např. rajčat) můžete přidat kyselinu (např. citronovou šťávu) pro zvýšení kyselosti a zajištění bezpečnosti,“</em> radí <a class="e-rte-anchor" href="https://www.lifee.cz/o-deset-let-mladsi-sestra-josefa-marsalka-je-take-cukrarka-pepa-me-prakticky-vychoval-rika-zuzana-c42b2" title="Josef Maršálek" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Josef Maršálek</a>.<em><strong> „Naopak pokud je třeba kyselost snížit, pomůže několik zrnek jedlé sody.“</strong></em></p><p><em>Na unikátní fotografie zahrady Josefa Maršálka, která nabízí na 60 druhů ovoce a zeleniny, se můžete podívat v naší fotogalerii. </em></p><h2>Související články</h2><ul><li><a href="https://www.lifee.cz/recept-na-nejlepsi-vosi-hnizda-kristina-z-lifee-dela-tisice-kusu-ktere-zachutnaji-i-odpurcum-cukrovi-fa829" title="Recept na nejlepší vosí hnízda: Kristina z Lifee dělá tisíce kusů, které zachutnají i odpůrcům cukroví" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Recept na nejlepší vosí hnízda: Kristina z Lifee dělá tisíce kusů, které zachutnají i odpůrcům cukroví</a></li><li><a href="https://www.lifee.cz/domaci-testoviny-podle-michelinskeho-sefkuchare-vyzkousejte-triky-ktere-z-vas-udelaji-bohyni-italske-kuchyne-7b0e9" title="Domácí těstoviny podle italského šéfkuchaře: Vyzkoušejte triky, které z vás udělají bohyni kuchyně" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Domácí těstoviny podle italského šéfkuchaře: Vyzkoušejte triky, které z vás udělají bohyni kuchyně</a></li><li><a href="https://www.lifee.cz/vyrobili-jsme-lahodny-domaci-jogurt-staci-dve-suroviny-litr-jogurtu-nas-vysel-na-16-korun-ea35f" title="Vyrobili jsme lahodný domácí jogurt: Stačí dvě suroviny, litr jogurtu nás vyšel na 16 korun" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Vyrobili jsme lahodný domácí jogurt: Stačí dvě suroviny, litr jogurtu nás vyšel na 16 korun</a></li></ul>